Vanhojen kahlaajien syysmuutto voimistuu, Yyterin Lietteet, Pori, 9.7.2009
Weblokit
Keskikesä on käsillä ja osalla lajeista on jo syysmuutto täydessä vauhdissa. Vesilintujen sulkasatomuutto alkoi toukokuun puolivälissä ja kuun loppupuolella ensimmäisiä vikloja ja kuoveja matkasi etelään. Kesäkuun aikana kevätmuutto viimeisten kohdalla vaihtuu kuin huomaamatta syysmuutoksi. Heinäkuun alkupuolella liikkuu jo runsaasti sirrejä ja sadepäivät pysäyttävät hetkeksi muuton. Sateen loputtua linnut yleensä jatkavat nopeasti muuttoaan. Eilinen vesisade herätti toiveita hyvistä kahlaajamääristä, mutta ei mitään huomattavaa kertymää ei ollut tänään - sirrejä kuitenkin hieman toista sataa ja muitakin lajeja kivasti. Huonolla omatunnolla tulee käveltyä ranta-alueella ja Lietteille olisikin syytä harkita, maailman muiden hyvien lepäilyalueiden tapaan, liikkumisrajoituksia, jotta linnut saisivat olla rauhassa ja määrät olisivat suurempia. Havainnointi olisi syytä rajata lintutorneihin.


Pitkokset osin ruovikossa

Järviruoko kasvaa kovaa vauhtia ja jo nyt pitkospuut osin ruovikon sisällä.


Ranta itään

Yöllisen matalapaineen jäljiltä merivesi ehkä hieman liian korkealle kahlaajia ajatellen. Näkymä pitkospuiden kohdalta itään.


Ranta länteen

Sama tilanne myös lännen puolella.


Äestetty niitty

Alueen paras ruokailupaikka kuitenkin näkyvissä ja vielä kohtalaisen hyvin katsottavissa.


Valkoposkihanhia

Rantalietteelle saapunut jokakesäiseen tapaan mukavasti valkoposkihanhia. Mukana myös pienehköjä poikasia.


Lokit ja kahlaajat

Häirinnän vuoksi kahlaajat pääasiassa lokkien joukossa ulommalla lietteellä. Kuvassa ainakin harmaa-, kala- ja naurulokkeja, ristisorsa sekä suosirrejä.


Kahlaajia, lokkeja ja tiiroja

Lähempänä oli myös pieni hiekka-alue kuivilla, jossa muutama vanha tylli, nuoria naurulokkeja ja vanhoja kalatiiroja.


Kommentoi
9.7.2009 Yyterin Lietteet, Pori, Finland
Weblokit
Copyright, 2009  Antti J. Lind