Leppoisa lintuparatiisi, Mai Po, Hong Kong, tammikuu 2014
Weblokit
Parina päivänä tuli vietettyä koko päivä Mai Po:n luvanvaraisella alueella. Aluetta hoitaa ja valvoo paikallinen WWF. Paikka on useita satoja hehtaareja käsittävä allas, mangrove ja liejuranta kombinaatio Hong Kong luoteiskulmassa Kiinan rajavyöhykkeellä. Aluelle on kymmeniä avoimempia ja tiheäkasvuisia altaita. Altaiden ja meren välissä valtaisa mangrovemetsä ja ulkopuolella vuoroveden korkeuden mukaan vaihteleva ranta. Lintuja alueella riittävästi. Talviaikainen 11 tuntinen valoisa aika ei oikein meinaa riittää alueen katsomiseen. Ranta-alueella nousu- ja laskuveden ajoitus on tärkeä ja linnut ovat lähes "suussa", kun nousuvesi on >1,6m. Päälajeina tai ainakin näkyvimpinä, kahlaajat ja lokit. Paikalla tavataan muuttoaikaan lusikkasirrejä, pääasiassa huhtikuussa. Talviaikaan laji on suurharvinaisuus. Joitakin omia havaintoja parilta päivältä: sirrit 5-10 000, avosetti 8000, kuovit 400, viklot 1000 ja ehkä parhaana kaksi täplävikloa, Tringa guttifer.


Pikkukapustahaikara, Platalea minor

Alueen nimikkolaji, pikkukapustahaikara (Platalea minor). Havaitsimme reilu 70 yksilöä. Maailman kanta lienee jossakin 3000 yksilön luokassa.


Merimetsoja

Alueen vuorovesi- ja kala-altaat keräävät runsaasti merimetsoja. Lajin paikallaolo ei pahemmin näytä paikallisia häiritsevän, vaikka kala-altaat ovat kalankasvatusta varten.


Rajavyöhykkeellä

Altaiden ja magroven välissä kulkee Hong Kongin ja Kiinan välinen raja-aita. Parhaat kahlaajapaikat sijaitsevat rajavyöhykkeellä, johon tarvitaan toinen kulkulupa.


Pitkospuut kojuille

Metsän läpi kulkee kelluva pitkospuupolku.


Kiinanriisihaikara, Ardeola bacchus

Polun varrella ja altaissa ruokaili kymmeniä kiinanriisihaikaroita.


Kojussa, BRH

Pitkokset päättyvät kolmeen eri piilokojuun. Kojut ovat aika hulppeita ja niistä on hieno näkyvyys Deep Bayn -lahdelle.


Lintuja rannalla

Kahlaajien paikka ja etäisyys piiloihin vaihtelee vuoroveden korkeuden mukaan. Kuvassa päälajeina naurulokki ja avosetti.


Lintuja rannalla ja lennossa

Veden noustessa parvet lentelivät ja vaihtoivat paikkaa useasti. Hieno näytelmä.


Västäräkki

Kojujen edustalla ruokali sekä kelta-, sitruuna-, että normi västäräkkejä. Paikallinen västäräkki eroaa hieman kotimaisesta.


The Coffee

Airam kun ei ollut mukana, oli turvauduttava paikalliseen vaihtoehtoon.


Kaffepaikkatesti

Alueen isommassa piilossa tuli suoritettua kaffepaikkatesti:.

BRH suosittelee
Tähtitähti
tähtiTähti
+Hyvä sateensuoja
+Hyvä tuulensuoja
+Erinomaiset istuimet
+Todella hieno lintupaikka
+Testattuun kojuun rajoitettu pääsy
-Turhan pitkä kävelymatka
-Lintujen sijainti vaihtelee ajoittain
-Viikonloppusin ja opastusretkillä häiriöt mahdollisia


Altaat

Vuorovesialtaista vajaa puolet on avoimia ja lintujen havaittavuus hyvä. Aluetta halkovilla teillä myös mukavasti lintuja mm. iso- ja taigakirvisiä.


Smyrnankalastaja, Halcyon smyrnensis

Altailla havaitaan normaalisti ainakin kolmea eri kalastajalajia: kuningas-,  kirjo- ja smyrnankalastaja.  Lisäksi satunnaisia havaintoja on kolmesta muusta lajista. Kuvassa smyrnankalastaja.


Kommentoi
tammikuu 2014 Mai Po, Hong Kong
Weblokit
Copyright, 2014  Antti J. Lind