Kevään tuntua keskitalvella, Pori, 26.2.2014
Weblokit
Sen verta ovat olleet pari edellistä päivää keväisiä, että tänään oli syytä tehdä kokopäivän retki ja vielä kun luvattiin auringonpaistetta sekä aste-pari plussaa. Töyhtöhyyppiä, kyyhkyjä ja laulujoutsenia tuli parina päivänä nähtyä hämmästyttävän aikaisin. Tiira-lintutietopalvelu kertoo lisäksi huippuaikaisista metsähanhista, kapustarinnasta ja pikkujoutsenesta, uskomattomia havaintoja!

Aamulla ennen auringonnousua Tahkoluodon kärkeen katsomaan merelle. Reilu pari tuntia riitti, kun oli sen verran rauhallista ja pieni kaakkoistuuli nosti sumua muutaman kilometrin päähän. Ainoita muuttajia taisivat olla kyhmyjoutsenet, joita paineli pohjoiseen 18 yksilöä muutamassa parvessa. Lisäksi pari pilkkasiipeä, tukkasotka, kala- ja harmaalokkeja liikkeellä, pääasiassa eteläisiin suuntiin. Tahkoluodosta Reposaareen, josta avoveden reunaa seuraten Hilskansaareen, Kalloon, Karhuluotoon, Herrainpäiville ja Preiviikinlahdelle. Päivä lopetettiin Preiviikin hanhipelloille.

Reposaari yllätti monipuolisuudellaan. Vakiolajeista kalalokkeja 87, harmaalokkeja 267, merilokkeja 7 ja isokoskeloita 180. Jostakin oli sisälahteen ilmaantuneet harmaahaikara ja ristisorsa, lienevät jonkinsortin muuttajia. Ainakin ristisorsa lienee huippuaikainen? Hilskansaaressa pari laulujoutsenta, telkkiä 12 ja 8 tukkasotkaa. Uniluoto, Kallo ja Herranpäivät olivat normaalia tyhjemmät. Preiviikinlahden jäänreunassa telkkiä 187, joukossa tukkasotkia 6 ja 1 lapasotka. Preiviikin hanhipelloilla ei ollut hanhia, laulujoutsenia 40, eilen 37. Uskomattoman keväinen helmikuun loppu!


Auringonnousun aikaan

Tahkoluodon Kallioholman auringonnousu vähän ennen kahdeksaa. Jäistä ei hajuakaan. Melkein tähän se päivän auringonpaiste sitten jäikin.


Kyhmyjoutsenia

Muutamia kyhmyjoutsenparvia matkasi kohti pohjoista heti auringonnousun jälkeen.


Reposaaren jäänraja: Semmilä - Hilskansaari

Reposaaren sisälahdessa oli jäänraja vetäytynyt jo Semmilän rannan kohdalle, josta se jatkui irtolauttoina Hilskansareen.


Harmaahaikara

Kalasataman vesikivillä seisoskeli harmaahaikara. Eiköhän se ainakin Olkiluodosta ole tänne muuttanut.


Norssipilkkijät

Sisälahdessa vielä muutamia uskallikkoja heikkenevällä jäällä. Norssia näytti nousevan ja sen olivat lokitkin huomanneet.


Ristisorsa, koiras

Vähän vähemmän pilkkijöiden saaliista  oli kiinnostunut Tyltyn suunnassa jäillä makaillut koiras ristisorsa.


Uniluoto ja ajojäitä

Uniluodon molemmat lahdet olivat täyttyneet irtonaisesta ajojäästä, joka lienee pääosin irronnut Preiviikinlahdesta.


Lapasotka, naaras

Preiviikinlahden jääreunassa ruokaili muutaman isokoskelon ja telkän kanssa naaras lapasotka.


Laulujoutsenia

Preiviikin pelloille on jo nyt ilmestynyt 40 laulujoutsenta. Pälveksi paikkaa ei voi oikeastaan sanoa, mutta on siinä sentään edes vähän vettä ja jäätä.
Keväistä kiihkoa laulujoutsenien ruokailuparvessa.


Kommentoi
26.2.2014 Pori, Finland
Weblokit
Copyright, 2014  Antti J. Lind