Helteinen saaristokahlaajaretki, Domarkobban, Kristiinankaupunki, 9.7.2014
Weblokit
Kuluvan vuoden ensimmäinen syyspuolen käynti Siipyyn saaristossa. Pari tuntia auringonnousun jälkeen liikkelle Kiilin rannasta rasvatyynessä ja auringonpaisteessa. Lämpöäkin ihan riittävästi, +24c. Tänään tuli katsottua vain Domarkobbanin pohjoisosat ja laguunin ympäristö. Muut osat saaresta rauhoitin vielä liikkumiselta. Paluumatkalla poikkesin Bastuskatan/Dyngklobben-yhdistelmässä.

Lintupuolella kesäisen rauhallista. Havainnoinnissa tuli keskityttyä kahlaajiin ja pikkulintuhin. Merelle tuli vain muutamaan kertaan vilkaistua nopeasti. Paikallinen natiivi oli eteläpäästä ja kiveltä laskeskellut vesilinnut kattavasti. Merellä näytti kelluvan runsaasti haahkoja ja tukkakoskeloita, muutamia tuhansia yhteensä. Joukossa muita normilajeja pienempiä määriä. Silmiin pisti lähinnä useampi härkälintu. Kahlaajia kohtalaisen niukasti, kuten kirkkaaseen hellekeliin sopiikin. Aamusella muutti muutama suosirriparvi (60/3a) ja yksittäisä valkovikloja (12). Domarilla paikallisen päivän mittaan suosirrejä 32, lapinsirrejä 3, liroja 18 ja suokukkoja 9. Pikkulinnuista maininnan ansaitsevat kottarainen 42, viitakerttunen 2 pesivää paria sekä yksinäinen lintu. Lisäksi ruovikon reunassa näkyi kaksi määrittämätöntä viirutonta kerttusta (viita-, luhta- tai rytikerttunen). Saaristolintujen pesintätulos näyttää tänä vuonna todella huonolta.


Laguuni pohjoisesta etelään

Domarkobbanin laguuni pohjoisesta etelään. Ruovikko vahvistunut talven jäljiltä taas vankkaan kuntoon.


Laguuni etelästä pohjoiseen

Laguuni alkaa kuroutua merestä kluuviksi. Meriveden korkeusvaihtelu ei enää vaikuta kovin suoraan laguunin vesimäärään. Tänäänkin merivesi jonkin verran plussalla ja laguunissa selvästi vain vähän vettä. Vanha haurukin kuivilla.


Kunnostettu kalakämppä

Törmäsin venepaikalla "nuoriin miehiin", jotka olivat eilen korjanneet omaan piikkiin saaren viimeisen kalakämpän. Lahonneet ja rikkinäiset laudat on vaihdettu ja koko kämppä maalattu. Ikkunat olivat samat toimijat vaihtaneet jo viime vuonna. Oli kuulemma ollut nykyhoitajilta liian hidasta toimintaa. Kalakämpän on, toisen korjaajan mukaan, rakentanut hänen isänsä 50-luvun alkupuolella.


Itä-/koillisranta

Saaren itäranta on puhdas haurusta. Ruovikko yltää jo paikoin pohjoiskärkeen ja mereen asti.


Pohjoiskärki

Legendaarinen pohjoiskärki lännestä nähtynä. Ydinkärjessä sopiva pieni haurumatto kahlaajille.


Suosirrejä

Paikalla pysähteli muutamia pieniä suosirriparvia.


Skitkobben

Domankobbanin pohjoispuolella sijaitsee pieni Skitkobbanin luoto. Luodolla pesi vuonna 2013 mm. lapintiira 60 paria, räyskä 1 pari, merikihu 1 pari ja karikukko 1 pari. Tosin tänä vuonna tai ainakaan ei enää tänään paikalla ollut pesintään viittaavaa toimintaa, räyskää lukuunottamatta. Lapintiiroja makaili runsaasti vesikivillä, mutta ei yhtään poikasta. Karikukkoa ei tänään näkynyt täälläkään - mihin karikukko on hävinnyt?


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
9.7.2014 Domarkobban, Kristiinankaupunki, Finland
Weblokit
Copyright, 2014  Antti J. Lind