Hellekelin saaristokierros, Skaftung - Siipyy, Kristiinankaupunki, 24.7.2014
Weblokit
Hellekelit vaan jatkuvat. Tänäänkin iltapäivällä Kiilissä lämpötila +29 astetta ja auringonpaistetta kirkkaalta taivaalta. Merituulta vain hieman iltapäivällä. Kiersimme aamusta Skaftugnin ja Siipyyn saaristoa tutuilla paikoilla: Trutklobbarna - Storbådan - Domarkobban. Vanhat kahlaajat taitavat sitten olla poistuneet Suomesta. Tänään ainoat määritetyt vanhat yksilöt olivat suosirrejä (18) ja meriharakoita (4). Viklot, ainakin kaikki määritetyt, nuoria. Muutoinkin kahlaajia melko niukasti. Vesilintuja tavanomaisesti, pääasiassa paikallisia. Pikkulintuja jo hieman liikkeellä mm. kerttusia, lepinkäisiä ja pajulintuja. Käpytikkoja ei vielä näkynyt, saas nähdä tuleeko minkään sortin vaellusta.


Trutklobbarnan laguuni

Trutkobbarnan laguuni on tällä hetkellä saaren ainoa paikka, jossa matalan veden aikaan viihtyy kahlaajia. Muutoinkin laguunin ympäristössä kivasti lintuja.


Storbådanin länsikalliot

Ensimmäistä kertaa kuluvana vuonna Storbådanilla, tai siis ensimmäistä kertaa talven jälkeen. Parhaiten kahlaajia oli tänään koko Siipyyn alueella Storbådanin eteläkärjessä kallion ja kivien väleissä. Paikalla myös 13 riskilää, joka viittaisi siihen, että poikasia on vielä kivenkoloissa.


Storbådanin kämppä ja HL

Saaren pohjoiskärki jätettiin vielä tänään rauhaan, kun selkälokit olivat vielä visusti reviirillä. Paikalla 81 vanhaa lintua ja vain 2 nuorta oli näkyvissä. Taitaa olla huono pesimävuosi. Ensimmäistä kertaa saaressa näkyi myös varsinaisia turisteja, joita piti hieman ohjeistaa.


Kala- ja lapintiiroja

Kallioilla makaili reilu 40 tiiraa, joista nuoria 15. Mahtavatko olla saaren pesimätuotantoa vai tulleet jostakin muualta. Kuvassa vanha ja nuori kalatiira (keskellä vasemmalla) ja kolme vanhaa ja nuori lapintiira.


Domarkobban laguuni

Merivesi kovasti miinuksella. Domarkobbanin laguuni lähes kuivilla. Vieläkään ei raaskittu kiertää koko saarta, syynä tällä kertaa oli miesten laiskuus lämpimässä kelissä.


Pohjoiskärki itäpuolelta

Kovin oli pohjoiskärkikin kuivilla. Kuvassa kärjen itäranta.


Pohjoiskärki luoteispuolelta

Ja sama kärki luoteispuolelta.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
24.7.2014 Skaftung - Siipyy, Kristiinankaupunki, Finland
Weblokit
Copyright, 2014  Antti J. Lind