Saaristoretkeilyä ja kaffepaikkatestejä, Föglö, 13.-18.5.2015
Weblokit
Aika siirtyä Affenanmaan saaristoja kiertelemään. Vähän vajaan viikon retkellä, pääasiassa Föglön eteläisessä saaristossa. Kahtena päivänä jäi veneilyt väliin tuulen ja sateen vuoksi, silloin tuli kierrettyä Föglön mannerpaikkoja. Muina päivinä kelit suosivat sen verran, että liikkuminen vesillä oli mahdollista. Ihan ei tavoitteeseen päästy, kun reipas tuuli haittasi uloimpien luotojen kiertelyä pariin otteeseen. Muutaman päivänä sen sijaan oli lähes tuuletonta, joten osa ulkoluodoista tuli katsottua.

Ennen en ollutkaan Föglön eteläisessä osassa liikkunut. Saaristo pääasiassa pyöreää ja tasaista kallioita. Joukossa muutamia somerikkosaaria ja reheviä lehtoja. Myös karua mäntykalliosaaristoa jonkin verra, pääasiassa sisempänä.

Lintuja runsaasti. Runsaslukuisin vesilintulaji, vähän yllätteäen, pilkkasiipi, joita yli kaksituhatta paria. Lähes jokaisessa tarkkailupisteestä pystyi havaitsemaan yli 50 yksilöä. Toiseksi yleisimpänä oli haahka, lähinnä koirasparvia ulkomerellä. Alleja ja mustalintuja jonkin verran. Ruokkeja ja riskilöitä tasaisesti, lähinnä ulompana. Mustakurkku-uikku runsas, jopa ihan ulkosaaristoon asti. Rehevillä lahdilla useita pareja. Luotokirvisiä tasaisesti ulkokallioilla. Muutamasta paikasta löytyi lepäileviä suosirrejä pieniä parvia, suurin 72 lintua. Päivien summat n350. Hyöteissyöjiä selvästi muutolla: herne- ja pensaskerttuja, pajulintuja, punavarpusia ja kirjosieppoja ulkokallioita myöden. Puut ulkona vielä lehdettömiä ja sen ansiosta pikkulinnut näkyivät hienosti pienissä pusikoissa. Hieno retki!


Föglön kirkko ja kevätesikkoja

Sade- ja tuulipäivän ratoksi kiersimme manner-Föglön paikkoja ja nähtävyyksiä. Föglön kirkko ja edustalla luultavimmin kevätesikkoja. mitä nyt surffaamalla tunnistin.


Västergrundet ja Lotte

Tuulen ollessa heikompaa, suuntasimme ulos merelle. Fästornan Västergrundetilla on isokokoinen, puusta rakennettu, loisto.


Kaffepaikkatesti Västergrundet

Ja sopivasti rantauduttuamme olikin oivallinen tilaisuus testata Västergrundetin kaffepaikkapontentiaali.
BRH suosittelee
tähti
tähti
+Erinomainen lintupaikka
+Venepaikka lähellä
+Jonkinmoinen tuuli- ja sateensuoja
+Ei pahemmin häiriöitä
-Pitkä matka lähimmältä liuskalta
-Maihinnousupaikka valittava huolella
-Säätä syytä pitää tarkasti silmällä


Skarvör

Föglön läntimmäisä luotoja, hieman ennen Lemlandin vesirajaa, Skarvör.


Älskär

Föglön kaakkoisia saaria. Stora Sandoren ja Lilla Sandören näyttävät ja ovat erinomaisia lintujen pesimäsaarisa. Emme nousseet niihin maihin, vaan katselimme kaukoputkella lahden toiselta puolelta.


Lilla Sandören

Lilla Sandören. Pesimäajan ulkopuolella olisi nämä saaret syytä tarkistaa huolellisesti. Muusta ympäristöstä nämä saaret poikkeavat huomattavasti: tasaista heikka- ja heinäkenttiä, sekä matalia katajikkoja. Muut ympäristön saaret pyöreitä kallioluotoja.


Klovskärin päärakennus

Sandöreneiden eteläpuolelta löytyy vanha kalastajatila, Klovskär. Saaren rakennukset ovat parhaat päivänsä nähneet. Päärakennusta on tosin viime vuosina korjattu mm. uusi peltikatto. Saari ja sen ympäristö on erinomainen lintupaikka.


Jossakin Föglön saaristossa

Jossakin Föglön eteläisessä saaristossa. Saaret ovat sen verran korkeita, että hyvän paikan löytyessä hallitsee helposti parin mailin kokoisen ympyrän. Rannat satakuntalaiselle hyvin syviä ja helppoja rantautua.


Björkör, tila

Olen usein katsellut Herrön lintutornista etelän suuntaa, että ompas siellä mielenkiintoisen näköinen saari viiden kilsan päässä. Tänään tuli sitten käytyä paikalla ja tosiaankin, kyseessä on vanha kalastajatila, jonka rakennuksia hoidetaan ja saarta laidunnetaan jonkin porukan voimin. Saari itsessään on upeaa lehtoa ja kuhisi tänäänkin hyönteissyöjiä. Niin ja saari on nimeltään Björkör.


Kaffepaikkateti, Björkör

Niin ja mikäs sen parempi vaihtoehto olisikaan, kuin kaffepaikatesti.
BRH suosittelee
tähtitähtitähtitähti
+Hieno saari
+Kohtalaisen hyvänoloinen lintupaikka
+Hyvät ja isot laiturit
+Hyvät tuulen- ja sateensuojat
-Kesäaikaan voi olla melko rauhatonta
-Punkkeja riittävästi
-Kielimuuri voi paikoin haitata kommunikaatiota


Degerby, vierasvenesatama

Yksi Föglön vapaista veneliuskoista löytyy Degerbyn vierasvenesatamasta. Parempia liuskojakin olen kyllä nähnyt. Trailerin molemmat kuralätkät jäivät liuskan louhikkoon.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
13.-18.5.2015 Föglö, Finland
Weblokit
Copyright, 2015  Antti J. Lind