IBA- ja kahlaajaretkellä, Domarkobban, Kristiinankaupunki, 8.7.2015
Weblokit
Siipyyn saariston IBA-laskentojen täydennysretkellä. Pääkohteena Domarkobban, tosin meno- ja tulomatkalla vilkaistiin myös muutamia muita saaria. Storbådanilta ei tänä vuonna saada kunnon laskentatuloksia, kulkulupien puuttuessa. Domarkobban tuli kierrettyä rantoja myöden. Ennen ja jälkeen saaren kierron, tarkastettiin laguunin ja pohjoiskärjen haurut ja kahlaajat. Muutamia lisäyksiä IBA-aineistoon saatiin. Räyskällä isot poikaset Skitkobbanilla ja ainakin eteläpään merikihulla poikanen. Skitkobbanin kihun käytös näytti poikasemattomalta. Tiiroilla tosi huonosti poikasia, lennossa lähtiin vain 1. Skitkobbanin somerikossa haudonta edelleenkin käynnissä - lienee uusintapesyeitä. Laguunin kivillä oli ainakin kahdella lapintiiralla vielä soidin kovassa käynnissä.

Kahlaajia oli hieman liikkeellä ja lukumäärät vaihtelivat laskentakertojen välillä. Sirrien kokonaismäärä hieman alle 50 yksilöä. Sirrit pääasiassa vanhoja suosirrejä. Sirrien joukosta löytyi 1 lapinsirri ja kaksi vanhaa pikkusirriä. Vilkoja eteläisiin suuntiin harvakseltaan. Laguunin rannalla lauloi muutamia pätkiä luhtakerttunen ja löysimme itämänniköstä idänuunilintupoikueen, jossa ainakin 1 vanha ja kolme maastoipoikasta. Taisi olla saaren eka pesintä?


Laguuni

Merivesi hyvin plussalla ja laguunissa paljon vettä. Haurut hyvin märät, joka sopii hyvin kahlureille, tosin laguunissa ei pahemmin lintuja tänään.


Itäniitty

Laguunin ruovikon ja metsän välissä on jonkinmoinen niitty, joka vaan nyt alkaa olla kohtalaisen umpeenkasvanut. Siinä ei taida enää kirviset viihtyä.


Mesiangervo

Mesiangervo aloittelee parasta kukintaansa. Virmajuurella taitaa olla paras aika meneillään.


Hiirenvirnoja ja isolaukkuja

Useasta kohdasta löytyy hienoja hiirenvirna ja kannusruohon kasvustoja, jos ne nyt noita sattuvat olemaan - lajimääritys vähän enemmän arvauksen puolella :-)  Tuntijat opastivat, että keltainen on isolaukku, ei kannusruoho. Kiitos korjauksesta!


Pohjoiskärki

Pohjoiskärjessä uskallettiin tänä kesänä käydä ensimmäistä kertaa. Tiirojen pesät olivat hävinneet ja kalalokkien poikaset uimasillaan, melkein lentäviä. Luoteiskulmassa hyvin tilaa kahlaajille. Tällä haurulla oli tänään lähes kaikki saaren sirrit.


Ruokki

Merelle ei taaskaan kovin paljoa katseltu. Päivän ainoa ruokki ohitti Domarin sisäpuolelta.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
8.7.2015 Domarkobban, Kristiinankaupunki, Finland
Weblokit
Copyright, 2015  Antti J. Lind