Saaristoretkeilyä, Korsnäs - Maalahti, 6.-7.8.2015
Weblokit
Parin päivän saaristoretkellä Korsnäsin ja Maalahden saaristossa. Vesille aamupäivällä ja kohti Molpea ja Molpehällornia. Saaren kiertelyn jälkeen kohti luodetta. Strömminsbådarna ja lähiympäristö tarkemmalla haravalla. Kohti pohjoista ja Storsandenia. Saaren kiertelyn jälkeen Rönnskäretin saaristoon ja maihin Fäliskärettiin. Viimeinen kohde oli muutaman kivenkin sisältävä Bergö gaddarna. Ehtoon edellä takaisin trailerissa.

Tuuli luvattua hieman kovempi, 10m/s molemmin puolin. Pilvisyys nopeasti vaihteleva selkeästä täyspilviseen. Sateelta säästyttiin. Lämpöä mukavasti.

Lintuja vaihtelevasti. Muutamasta aiemmasta käynnistä poiketen, vesilintuja huomattavan niukasti tai sitten ne olivat jossakin reitin ulkopuolella. Aallokollakin oli pieni vaikutus asiaan. Viime kerralla taisi lukumäärä olla lähempänä 30 000 yksilöä, kun nyt jäätiin vain muutamaan tuhanteen. Ainoa runsastunut vesilintu oli merimetso, joita 500. Pilkkasiiven ja lapasotkan vähyys hämmästytti. Lokkilintuja tutun runsaasti. Kalalokkeja useita tuhansia, lähes jokaisella avoimella luodolla 4-500 lintua, runsaimmin Strömminsbådarnalla, 1624. Pääosa kalalokeista, yli 95%, vanhoja lintuja. Tiiroja kuluvaan vuoteen nähden hyvin: kalatiira 50, lapintiira 220 (yli 100 nuorta) ja määrittämättömiä 400. Merikihuja kohtalaisesti, yhteensä reilu 25 yksilöä. Riskilää ja ruokkia tutun runsaasti, parhaana Strömminsbådarna 320 ja 120. Kahlaajia aika niukasti: lähinnä muutamia suo- ja lapinsirrejä. Varpuslintuja vielä kesäiseen ulkosaaristotyyliin, ainoana mainittavana luotokirvinen 12.


Molpehällorna, satama

Ensimmäinen kohde oli Molpen vanha merivartioasema. Komeat laiturit, tosin tarkoitettu pikkuisen isommalle kulkupelille.


Kaffepaikkatesti

No pitihän sitä heti suorittaa kaffepaikkatesti.
BRH suosittelee
tähti
tähtitähti
+Venepaikka lähellä
+Hyvät tuuli- ja sateensuojat
+Erinomaiset ja runsaat istumapaikat
-Vain vesiyhteys
-Miljöö ei kaikkein parhaimpia
-Häiriöt mahdollisia
-Rajoittunut lintupaikkana


Koberget

Kohti luodetta. Ohitimme Kobergetin kalakämpät saaren koillispuolelta. Hiljaisen näköistä oli.


Strömmingbådarna

Strömminsbådarnalla kaunis auringonpaiste. Vähän tuuli hidasti matkantekoa, mutta onneksi satama on suojainen.


Riskilät

Saaren satamassa ja länsirannalla runsaasti risilöitä ja niiden pesiä. Muutamia nuoria lintuja näkyi pesien edustalla.


Lapintiirat, vanhat ja nuoret

Lapintiiroja vielä kohtlaisen mukavasti. Suurin osa määrittämättömistä linnuista näytti lappalaisilta. Tämä vanha tuli kontrolloitua kaukoputkella. Nuoria lapintiiroja tälle vuodelle yllättävän hyvin.


Storsanden, eteläpää

Storsandenin eteläosan kalakämpät. Saaren itäranta näyttää todella mukavalta lintupaikalta.


Storsanden, pohjoispää

Eikä pohjoiskärkikään kovin paljoa jälkeen jää. Originaalista kuvasta hahmottuu horisontissa Västra Norrskärin majakka. Tästä kuvasta voipi olla vähän haasteellista löytää se.


Merikihu, nuori

Saaren merikihu piti kulkijoita tiukasti silmällä. Pesintä näytti onnistuneen hyvin, useita 2. lentopoikasen luotoja.


Fäliskäret, merivartioasema ja pooki

Toinen lopetettu merivartioasema löytyy Rönnskäretin Fäliskäretistä, kuten hyväkuntoinen ja kookas pookikin.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
6.-7.8.2015 Korsnäs - Maalahti, Finland
Weblokit
Copyright, 2015  Antti J. Lind