Sorsien runsautta, Preiviiki, Pori, 19.9.2015
Weblokit
Preiviikin kalarannan edustalle on kertynyt hyvin katseltavaksi suuri määrä puolisukeltajia ja joutsenia. Joukossa on myös hetkittäin jonkin verran hanhia. Sen sijaan telkät, tukkasotkat ja koskelot ovat pääasiassa ulompana lahdella ja lähempänä Etelärantaa tai Yyteriä. Niiden katsominen vaatii enemmän tihrustamista. Yöpyvät kurjet ja valkoposkihanhet ovat siirtyneet lähes kokonaan Lietteiden ja Leveäkarin puolelle, kuten niillä yleensä on tapana lähempänä muutollelähdön hetkeä. Puolisukeltajien määrät vaihtelevat häiriön mukaan päivittän. Tänään laskin seuraavasti, suluissa suurimmat määrät parin viikon ajalta: heinäsorsa 1655 (1710), tavi 45 (850), haapana 307 (307), lapasorsa 12 (44) ja jouhisorsa 97 (101). Parvissa ollut myös yksinäinen punasotka ja ainakin 2 koiras ja yksi naaras harmaasorsa. Joutsenia laskin koko lahdelta yhteensä 330, joista määritettyjä laulujoutsenia 42. Merihanhia paikallisena 65 ja illalla lahdelle tuli yöpymään metsähahia 125.


Sinisorsat ja haapanoita

Parvien runsain puolisukeltaja on sinisorsa, taustalla muutamia haapanoita. Pääosa linnuista sulkimassa ruumiinhöyheniä juhlapukuun ja pari viikon kulttua alkaa sulkiminen olla ohitse.


Sinisorsia ja haapanoita

Laskeminen on aina aika ajoin hankalaa, kun parvet vaihtavat paikkaan häiriön mukaisesti.


Esiaikuinen merikotka

Yleisin häiritsijä kalarannan edustalla on merikotka, joita tänäänkin seikoskeli alueella ainakin neljä eri yksilöä. Tämä yksilö taitaa olla 3-4 vuotias.


Merihanhia, haapanoita  ja sinisorsia

Merikotka ohilennon jälkeen tilanne rauhoittuu yleensä nopeasti. Kauempaa Etelärannasta tuli tänään pieni merihanhien pari Utkrunnin edustalle. Kuvasta löytynee lisäksi ainakin sinisorsa, haapana, jouhisorsa ja laulujoutsen.


Merimetsoja

Pääosa merimetsoista on jo jättänyt Suomen. Kalarannan edustalla syksyn päivä viettää muutama nuori lintu, jotka käyvät myös satamaaltaassa, jos rannassa on rauhallista.


Merimetsot ja rengaskivi

Merimetsojen suosituin levähdyspaikka on Rengaskivi Langsannan edustalla, vajaa 3km kalarannasta luoteeseen.


Kommentoi
19.9.2015 Preiviiki, Pori, Finland
Weblokit
Copyright, 2015  Antti J. Lind