Jään ja avoveden reunalla, länsisaaristo, Luvia, 5.3.2016
Weblokit
Lauhan jakson jälkeen saatiin taas pieni talvi ja sen verran on ollut pakkasia, että uskalsi taas jäälläkin liikkua. Lähdin tänään katsomaan, kuinka pitkälle jäitse vielä on pääsy. Kiersin suurinpiirtein reittiä Hyviluoto - Ryöväskeri - Santakallio - Takholmi - Sunaskeri. Sisäsaaristossa edelleen vanha jää hyvissä voimissa. Ulkopuolella avointa rantoja myöden. Saarten väliset salmet ja virtapaikat oli syytä katsoa vähän tarkemmin, kun useasta kohdasta löytyi jo avovettä. Suojaisissa paikoissa myös uuden jään muodostusta. Ei se ihan vielä kevät ole.

Kevään tuntua saaristoon toivat soidintavat lokit ja lisääntyneet vesilintujen määrät mm. kyhmyjoutsen 40, isokoskelo 160, telkkä 116, tukkakoskelo 13, uivelo 24. Merihanhea ja haahkaa ei Luvialta tänään löytynyt. Alueella pari soidintavaa merikotkaparia.


Hyviluodon pohjoispuoli

Hyviluodon, tai oikeastaan Antiskerin pohjoispuolen vanha jää oli jossakin vaiheessa lähtenyt liikeelle. Nyt paikalla muutaman sentin vahva uusi hyyde, jonka kestävyyttä en kokeillut.


Aukkoja virtakohdissa

Yllättävän moneen paikkaan oli lauhan jakson aikana auennut avovesi, pääasiassa kapeisiin salmiin ja tunnettuihin virtapaikkoihin. Yön pakkasen jäljiltä aukoissa muutaman millin jääkansi.


Santakalliolta kaakkoon

Eteläpuolella Santakallion rannassa avovesi. Lokit ja vesilinnut soitimella.


Kropposkerin jäät

Kropposkerin eteläkulmasta löytyivät päivän ainoat isommat jääröykkiöt, jos niitä nyt voi isoksi tulkita. Avovesi täälläkin aivan rannassa, osin sisäpuolella.


Uivelot

Telkkien ja isokoskeloiden joukossa kivasti uiveloita. Kuvassa koiras ja kaksi naarasta.


Takholmi pohjoiskulma

Pohjoispuolella vanhan jään reuna löytyi Takholmin ja Sunaskerin välistä. Ulommas ei ollut enää asiaa.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
5.3.2016 länsisaaristo, Luvia, Finland
Weblokit
Copyright, 2016  Antti J. Lind