Merimetsolaskentaa ja syksyn ensimmäinen Domarkäynti, Siipyy, Kristiinankaupunki, 1.7.2016
Weblokit
Siipyyn saaristosta löytyi kesäkuun alkupuolella pieni merimetsokolonia. Linnut lienevät kotoisin Merikarvian Lankoslahdelta. Pesinnän aloitus oli normaalia myöhäisempi ja sen perusteella voisi olettaa kyseessä olevan alkuperäisellä paikalla tapahtunut häirintä tai pesien tuhoutuminen. Tänään vähän varoen laskemaan pesien lukumäärää. Poikaset vielä aika pieniä ja saaressa myös runsaasti munapesiä. Onneksi täällä ei harmaalokit ole vielä oppineet käyttämänä merimetsoja hyväkseen ja käynti ei aiheuttanut tappioita. Saaressa yhteensä 99 pesää, joista puupesäksi tulkittavia 6kpl, muut maassa.

Retken jatkoksi katsomaan tänä syksynä ensimmäistä kertaa Domarkobbanin flada ja pohjoisrannat. Saaressa suosirrejä 63 ja muutolla 29, tyllejä 8 ja jonkin verran vikloja. Skitkobbanilla näyttää pesinnät onnistuneen kohtalaisen hyvin, lapintiiroilla runsaasti lentopoikasia. Myös räyskä oli saanut 3 poikasta lentokykyisiksi. Domarilla mielenkiintoa piti yllä viiruttomat kerttuset, joita näkyi ainakin 6 eri yksilöä, yksi ehkä määritetty viitakerttunen.


Siipyyn pesäluoto

Siipyn saariston ainoa merimetsokolonia. Pesät saaren eteläpäässä.


Merimetson puupesät

Kuvassa saaren kaikki puupesät.


Merimetson pesiä, munia ja poikasia

Pääosassa pesistä pienet poikaset. 30% pesistä vielä munavaiheessa.


Domarkobbanin flada

Domarkobbanin itäflada. Merivesi mukavassa korkeudessa kahlaajia ajatellen. Haurut vähissä ja ruovikko kovassa kasvussa.


Kerttunen, viitakerttunen?

Viiruttomat linnut pensaissa ja ruovikossa pitivät mielenkiintoa yllä.
.

Kalalokki emo ja poikaset

Saaren kalalokit olivat tänä vuonna olleet menestyksellisiä pesinnöissä. Puuttuvatko maapedot vai onko niillä ollut muuta ravintoa hyvin saatavilla? Kalalokkiemo komentaa poikuettaan.


Domarkobban, pohjoiskärki

Pohjoiskärkeä tuli vielä katseltua harjun puolelta. Kuukauden päästä jo voidaan kompata.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
1.7.2016 Siipyy, Kristiinankaupunki, Finland
Weblokit
Copyright, 2016  Antti J. Lind