Pari taigarautiaista, Ketara ja Esko, Pori, 17.10.2016
Weblokit
Tänä vuonna on jonkinmoinen ennätysvuosi meneillään taigarautiaisella. Tätä kirjoitettaessa on Suomesta ilmoitettu noin 70 yksilöä. Ennen tätä kuluvaa vuotta, taigarautiaisia oli havaittu 11 yksilöä. Sama tilanne koskee lähes koko läntistä Eurooppaa. Porissa on tätä ennen havaittu kaiketi kaksi yksilöä, molemmat vuonna 2004, Reposaaressa ja Kallossa. Taigarautiaisen vanha nimi on vuorirautiainen.

Tänään juttelin Tahkoluodon kylällä J. Niemen kanssa lajista ja sen puuttumisesta Porissa. Oli sitä sitten mukava lähettää viesti reilun tunnin kulttua ja liittää siihen ao. kuva "Ei siihen sitten mennyt, kuin reilu tunti". Ketaran lintu hyppäsi eteeni ilmeisesti ruovikosta ja putosi pusikkoon edessäni. Soitin hieman taigarautiaisen kutsuääntä ja kas, siihen se hypähti esille parin sekunnin ajaksi. Onneksi oli kamera käsillä, vaikka ajat mitä sattui. Ehdein ottamaan pari kuvaa ja sen jälkeen se lennähti pienen lahdelman yli häviten pusikkoon. Menin perään ja opastin myös etsijöitä havaintopaikalle. Lintua ei enää löytynyt.

Myöhään iltapäivällä kävelin Eskon pengertietä ja aamun havainnosta innostuneen soittelin taigarautiaisen kutsuääntä. kovin samalta tuntuva ääni vastasi pari kertaa atrappiin ja nousi yllättäen sähkölangalle. Sain sitä muutaman kuvan ja saman tein lintu nousi lentoon ja hävisi pajukon/ruovikon rajaan. Ei löytynyt uudelleen, eikä vastanut enää atrappiin.


Ketaran taigarautiainen

Ketaran taigarautiainen hyppäsi atrapin houkuttelemana näkyviin ja pysähtyi pariksi sekunniksi näkyville.


Ketaran rautiaispaikka

Ketaran taigarautiainen hävisi ruovikon takana olevaan pusikkoon, eikä löytynyt uudelleen.


Eskon taigarautiainen

Eskon taigarautiainen sähköjohdolla. Se kuunteli ja katseli hetken ympäriinsä ja poistui sen jälkeen takaisin pusikkoon.Kommentoi
29.9.2016 Reposaari, Pori, Finland
Weblokit
Copyright, 2016  Antti J. Lind