Punapyrstölepinkäinen, Ketara, Pori, 24.10.2016
Weblokit
Aamun valjetessa, jos se nyt kunnolla valkeni, kiertelin Reposaaren sahan rantoja ja ruderaatteja. Muutamia tiltaltteja, rautiaisia ja punarintoja. Parin tunnin jälkeen suuntasin taas Ketaraan ja tällä kertaan Ketaran saareen. Kiersin saaren eteläpään rannat, josta lampsein kohti saaren talon raunioita. Raunion viereisestä metsästä lähti isokokoinen pöllö, tuommoinen huuhkajannäköinen, mutta jäi ilman varmaa määritystä. Raunioilta suuntasin luoteiskärkeen.

Juuri ennen rantaa, lähti pienistä lepistä lepinkäinen, jolla huomiota herättävän punaruskea pyrstö, eikä näyttänyt pikkulepinkäiseltä. Lepinkäinen lensi vähän eteenpäin ja hävisi katveeseen. Pienen etsinnän jälkeen näin sen uudelleen lennossa, jolloin se siirtyi korkealle leppiin ollen huonosti näkyvissä. Sain napattua siitä pari normaalia huonompaa kuvaa, joista yksi alempana. Se lennähti oma-alotteisesti jonnekkin. Kameran näytöstä katsottuna, näytti takaapäin edelleenkin kovin punapyrstölepinkäiseltä. Etsin lepinkäistä vielä reilu puolituntia, mutta en löytänyt uudelleen. Jouduin poistumaan pariksi tunniksi alueelta.

Palasin myöhemmin uudelleen samalle paikalla ja kiersin linnun havaintopaikat, eipä löytynyt. Siirryin toiselle puolelle lahtea ja komppasin rantavyöhykettä. Lepinkäinen löytyi uudelleen matalalta rantatyrneistä ja ehdein tällä kertaa näkemään sen muutaman sekunnin kiikareilla, ennenkuin se lensi taas pienen matkan. Nyt pidin määritystä varmana. Pitkältä tuntuvan etsimisen jälkeen lepinkäinen löytyi jälleen matalalta pihlajasta, jossa sain katsella sitä pari minuuttia ja otetuksi muutamia kuvia, vaikka olikin hieman kaukana ja olikin jo vähän hämärää. Koetin hieman lähestyä ja se pelästyi, enkä löytänyt sitä ennen hämärää uudelleen.

Punapyrstölepinkäinen näyttää kovin nimirodun, isabellinus, yksilöltä ja olisi täten Suomen 11 havainto kyseisestä alalajista. Tältä syksyltä on lisäksi havainto Sastamalasta alalajin phoenicuroides
yksilöstä. Kyseistä alalajia pidetään mahdollisesti omana lajinaan, ruskopäälepinkäisenä.


Kissa-Apin talon rauniot

Ketaran talon rauniot, jonka piipun kulmalta punapyrstölepinkäinen löytyi.


Punapyrstölepinkäinen

Se oli ensimmäisen kerran kiikarilla nähtävissä korkealla lepissä ja huonosti näkyvillä. Määritys jäi vielä silloin avoimeksi.


Punapyrstölepinkäinen

Onneksi se löytyi iltapäivällä vielä uudelleen Pikku-Ketaran puolelta ja oli hyvin näkyvissä.


Kommentoi
24.10.2016 Ketara, Pori, Finland
Weblokit
Copyright, 2016  Antti J. Lind