Meri- ja maisemaretkellä, luoteissaaristo, Pori, 28.12.2016
Weblokit
Vähiin käy vuosi, ennen kuin loppuu. Vajaa tunti ennen auringonnousua rannassa. Pari päivää sitten avoinna ollut laskupaikka, nyt täynnä ajojäätä. Eilinen myrsky oli saanut jostakin jäät liikkeelle ja kasannut ne pahasti liuskan eteen. Päätin kumminkin yrittää. Vajaa tunti siinä meni, kun 400m matkan sai kolistella jäiden joukossa, kunnes vihdoin avovedessä. Matkalla vielä toinen kapea jääkenttä.

Koko päivän nätti auringonpaiste pilvettömältä taivaalta. Lämpöä muutama plusaste. Aamulla reipas, yli 10m/s, tuuli pohjoisesta. Tuuli heikkeni ja lähes tyyntyi hieman ennen auringonlaskua. Näkyvyys merelle timattinen. Ulkona reipas maininki eilisen tuulen jäljiltä.

Vähän auringonnousun jälkeen Haminakarissa. Pari tuntia merikatselua ja pari saaren kiertoa. Siitä sitten Iso-Enskeriin ja nuotiokaffeelle. Saaren koillispään kevyt katselmus, jonka jälkeen kohti pohjoista. Veneellä kiertelin Kumppoosien saaret, Pöksyt ja Vesteenit. Maaherrojen ja Seliskerin kautta kohti traileria. Paluumatkalla sama kamppailu jääkentän kanssa. Aamuinen ura tosin helpotti sen verran, että nyt selvisi reilussa puolessa tunnissa.

Lintuja ihan kohtalaisesti. Haminakarin edustalla 32 pilkkasiipeä, lisäksi muutama lentävä ulomapana. Myös muutamia mustalintuja liikkeellä. Yksinäinen riskilä etelään. Aamusella Haminakaria nuollen nuori, 1kv, isolokki pohjoiseen. Räkättirastaita yhteensä 36 ja tilhiä 7. Lokkeja yhteensä hieman yli 650, joista 90% määritettyjä kalalokkeja.


Aamun jääkenttä

Aamun jääkenttä alkaa olla läpäisty. Oli aika hankala.


Iso-Enskerin länsiranta

Vaikka eilen puhalteli yli 20m/s ja tänäänkin puuskissa 14m/s, oli maininki Haminakarin länsipuolella melko pieni, ulompana huomattava. Syynä tuulen suunta, joka ollut pohjoinen. Tänään miellyttävän katselupaikan löytäminen oli helppoa.


Tyrnipuskia ja -marjoja

Tyrnejä riittää edelleenkin syötäväksi.


Räkättirastaita ja viherpeippo

Tyrnin perässä ne räkättirastaat ovat. Kuvassa myös viherpeippo.


Tilhi

Kuten myös tilhet. Yksi pieni parvi liikkui Haminakarin ja Iso-Enskerin välillä.


Iso-Enskerin kaakkoiskulma

Iso-Enskerissä oli oikeastaan ihan mukavan lämmin keli, kun aurinko paistoi ja tuuli oli pohjoisesta.


Steenkumppoosin eteläkämppä

Nopeasti tuuli tyyntyi myöhemmin iltapäivällä ja päätinkin kiertää vielä Kumppoosit ennen laskua. Steenkumppoosin eteläinen kämppä.


Steenkumppoosin lepikko

Steenkumppoosin lepikko.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
28.12.2016 luoteissaaristo, Pori, Finland
Weblokit
Copyright, 2016  Antti J. Lind