Veneilykausi jatkuu sittenkin, Säppi, Eurajoki, 24.1.2017
Weblokit
Ei se veneilykausi vielä olekaan ohi. Aamun kohtalaisen merituulen luvattiin heikkenevän iltapäiväksi ja muutenkin keli näytti oikein mukavalta: auringonpaistetta ja asteen verran pakkasta. Parin soittelun tuloksena laskupaikkojen kartoitus ja kun tuuliennustekin piti paikkansa, niin puolen päivän jälkeen vesille ja kohti Säppiä.

Matkalla pari muutaman sadan metrin levyistä jääkenttään läpiajettavaksi, olivat onneksi melko harvoja, mutta yllättävänkin paksulauttaisia - mistä niitä tänä vuonna on syntynyt? Outoorin viitan jälkeen täysin jäätöntä. Säpin Kruununmöljässä klo 13.25.

Siitä sitten vastapäivään saarta kiertämään: satama - majakka - Luotsintupa - Lännennokka - Eteläkari - majakka - Prakala - satama. Majakalla mufloneita 23 ja yhdet tuoreet supikoiran jäljet. Vesilinnut keskittyneet pääasiassa kolmioon Ulkolasku - Präälä - Eteläkari. Lajimäärä pienenemään päin, yksilöitä vielä mukavasti: mustalintu 134, pilkkasiipi 75, isokoskelo 16, alli 65, sinisorsa 14 ja haahkannäköinen vesilintu 1. Lokkeja merellä yhteensä 145, joista pääosa kalalokkeja. Tilhiä pieni 12 linnun parvi. Luotsituvalla hiiripöllö, joka siirtyi Prakalaan. Mufloniruokinnalla talitiaisia 12. Tallin ikkunoiden väliin oli yksi talitiainen tunkenut itsensä. Kaveri näytti hyväkuntoiselta ja lähti reippaasti vapauduttuaan loukusta, oli muuten rengastettu yksilö. Ennen lähtöä tuli vielä voimailtua mufloniruokinnan kanssa: tuuli oli riepotellut automaatin osia pitkin puskia. Kasasin ruokinnan uudelleen ja pyörittelin, sekä tyhjensin pari kauratynnyriä automaattiin. Lisäksi vähän heinien levitystä. Mantereen suuntaan hieman ennen auringonlaskua.


Jäälauttoja merellä

Ensimmäinen jääkenttä tuli vastaan Herrainpäivien ja Outoorin välillä.


Kruununmöljän kärrylankut

Kävelin ensin majakkapihalle, josta polkua pitkin Luotsintuvalle. Säpin metsät täysin lumettomat, avoimilla paikoilla lunta sentin verta.


Kruununmöljä ja Buster

Satamalahdessa vähän irtonaista jääsilppua ja pieniä lauttoja. Kruununmöljä avovedessä.


Hiiripöllö, surulu

Luotsintuvan lipputangon nupissa päivysti hiiripöllö.


Mustalintuja ja pilkkasiipiä, melnig, melfus

Mustalintujen ja pilkkasiipien sekaparvia useampikin Ulkolaskun ja Präälien ympäristössä. Muutamia alleja parvissa.


Jääkasa Marjakarissa

Sisemmäksi, Marjakarin kaakkoispuolelle, oli viime viikon tuulissa muodostunut kohtalaisen kokoinen jääröykkiö. Kartalta mitattuna etäisyyttä 5km.


Prakala

Päivän päätteeksi kiersin vielä Prakalan, kun siellä näytti vielä olevan vähän tyrniä. Vain muutamia tiaisia ja hiiripöllö.


Kruununmöljä ja Buster

Se on sitten maihinlähdön aika, aurinkokin laskemassa.


Kloppa

Upea auringonlasku hyytyvällä merellä.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
24.1.2017 Säppi, Eurajoki, Finland
Weblokit
Copyright, 2017  Antti J. Lind