Keskitalven saarenkierto, Säppi, Eurajoki, 27.1.2017
Weblokit
Tyyntä, kaunis auringonpaiste ja nollakeli - vesille Kallosta Säpin suuntaan. Pikkuisen oli vaikeutta löytää ulospääsyä jäiden joukosta, Buster jouduttiin kertaalleen nostamaan ennen aukon löytämistä. Kallonlahti oli pääosin tyhjillään ja Kallon ulkopuolella melko tiheästi jääkenttää kolmisen kilometriä. Ulkopuolella uutta jäätä ja hyydettä yllättävänkin paljon. Outoorin itäreimarin kohdalla vasta avoin meri. Mennessä tuli hetken mietittyä, mitenkähän sitä takaisin pääsee? Säpissä merellä vain vähän pieniä lauttoja ja hyydettä.

Saareen 11 aikoihin. Satamasta majakalle, josta Luotsintuvalle ja vastapäivään koko saari ympäri, vain Prakala jäi väliin. Iltapäivällä evästämässä pihan grillikatoksessa. Ennen lähtöä kävimme täyttämässä mufloneiden kaura-automaatin ja levitimme hieman heiniä. Mantereen suuntaan hieman ennen auringonlaskua. Onneksi tuuli oli heikkoa ja jäät eivät olleet kovinkaan tiukassa. Pienen jäässä rouhimisen jälkeen vinssin koukku kiinni trailerilenkissä.

Saaressa tutun oloista ja pääasiassa samat linnut paikalla. Vesilinnut keskittyneet samalle alueella Ulkolaskun ja Präälien lähimaastoon: isokoskelo 52, pilkkasiipi 117, mustalintu 160 ja alli 68. Palokärki löytyi Johteelta. Hiiripöllö, luultavasti sama, saalisteli tänään Peräkulmassa. Eteläkarin katajikossa, pienessä tiaisparvessa, yksinäinen peukaloinen. Oliskohan sama, kuin vuodenvaihteessa? Mufloneita näimme 13 ja kahdessa eri paikassa saman päivän supikoiran jäljet.


Jäälauttoja Kallon edustalla

Kallon edustalla harvempaa ja tiheämpää ajojäätä muutamia kilometrejä.


Majakka, Liisa ja Pinkki

Saaren kierto aloitettiin majakkapihalta, josta Luotsintuvalle.


Jäitä rannassa

Lännennokan ja Eteläkarin välisellä rannalla saaren korkeimmat jääkasaumat. Lienevät rantautuneet kovalla etelätuulella?


Eteläkarilta Lepistöön

Myös Eteläkarin ja Lepistön rannalla isoja jäälauttoja.


Hanhisto

Hanhiston niitty hyvin keväisen oloinen. Jäätä ja haurua rannalla vain nimeksi.


Hiiripöllö, surulu, Peräkulma

Peräkulman koivussa saalisteli hiiripöllö. Maassa kohtalaisesti myyränjälkiä, joten lienee jotakin syötävää?


Karinnokka, jäät ja haurut

Hanhiston haurut olivat rantautuneet Karinnokan ja Peräkulman välille, yllättävän paljon ja korkealla.


Jäitä ja auringonlasku merellä

Aurinko laskussa, joten syytä suunnata mantereen suuntaan.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
27.1.2017 Säppi, Eurajoki, Finland
Weblokit
Copyright, 2017  Antti J. Lind