Autioituneet merimetsoluodot,  Lankoslahti, Merikarvia, 3.6.2017
Weblokit
Keväällä, ELY:n alustavista lupauksista huolimatta, jatkui merimetsojen karkoitustoimet Lankoslahdella. Tänä vuonna tosin oli poikkeuksena, että vain nestekaasutykit jymisivät tasaisin väliajoin, muut karkoitustoimet olivat vähäisempiä. Kaikki vanhojen merimetsoluotojen ympäristössä olevat luodot olivat lähes tyhjillään, myös luoto, jota ei saanut lupaehtojen mukaisesti saanut häiritä. Häirintä loppui 15.5. ja siihen mennessä luodoille asettautui muutama harmaa- ja kalalokkipari. Luulisi, että tallaiset avoimet luodot houkuttelisivat runsaasti pesijöitä - tietenkin häiriö estää sen.

Tänään katsastamassa, josko jotakin olisi, pari viikkoa häirinnän loppumisen jälkeen, uskaltautunut asettua luodoille. Pesiviksi tulkittuja tuli merkittyä seuraavasti: kyhmyjoutsen 1 pari, kalalokki 2 paria, harmaalokki 4 paria, tukkasotka 1 pari ja ilahduttavasti eteläluodolla 12 paria lapintiiroja. Tiirat taisivat tänä viileänä keväänä saapua vasta häiriön loputtua ja avoin luoto oli hyvä houkutin. Tästä voi kukin päätellä onko luodoilla paljon vai vähän pesijöitä. Merimetsoja näkyi tällä käynnillä 2 yksilöä, jotka lensivät vain paikan ylitse.


Autio kiviluodot

Avoin kiviluoto, täysin tyhjillään.


Puun runkoja ja värinauhoja

Värinauhoista tuskin on paljoa hätistelyhyötyä. Niistäkin suurin osa, elleivät kaikki, ovat yli vuoden vanhoja. Ne kyllä kannattaisi kerätä talteen, kun niistä voi olla huomattavast enemmän haittaa muille lajeille. Merimetsohan käyttää niitä mielellään pesänrakentamisessa.


Vapa luodolla

Parilla luodolla seisoi myös vuoden vanhoja onkivapoja, nyt ilman pelotinta. Siimat taitavat olla jossakin luodolla tai Lankoslahden vesissä.


Leppäkari

Saari, jota ei saa häiritä. Se ei ollut sentään aivan tyhjillään, vaan kaikki alueen harmaalokit olivat keskittyneet tänne - 4 paria.


Ja maihin...

Ja maihin...


Lankoslahti, Merikarvia, Finland, 3.6.2017
Weblokit
Copyright, 2017  Antti J. Lind