Merimetsojen pesäluotojen kartoitusta, Parainen - Nauvo - Korppoo, Parainen, 3.7.2017
Weblokit
Pari vuotta sitten tuli kierrettyä lähes sama reitti. Nyt vähän lisättyjä saaria, lähinnä Nauvosta. Tarkoitus oli siis kartoittaa vähän yli 10 merimetsojen vanhan ja nykyisen pesimäluodon tilanne. Luodot sijaitsivat pääasiassa Airiston eteläreunassa ja Korppoon luoteiskulmassa. Keli ihan suosiollinen: puoliaurinkoista, jonkin verran tuulta ja lämpöä sopivasti. Kaikki luodot pystyttiin hyvin katsomaan. Pesiä, joko uusia tai vanhoja, löytyi jokaiselta luodolta. Pääosa pesistä ylivuotisia. Käytössä olevia pesiä tai isoja poikasia löytyi vain kahdelta luodolta. Paljon oli myös selvästi kuluvan vuoden pesiä, jotka oli jostakin syystä tuhottuja. Tuhoajia ei varmuudella pystytty toteamaan, mutta ainakin osa näytti merikotkan ja osa ihmisen tekosilta.

Muita havaintoja kierroksen ohessa olivat ensimmäiset suosirriparvet 3+6+8+12, syysmuutto käynnissä. Pari allia ja reilu 25 merikotkaa.


Kirveskari

Kirveskarin saari. Saaren länsipuolella on avoin pieni luoto, jossa pesintää on yritetty useana vuotena. Pesät on tuhottu luvanvaraisesti. Myös pääsaaresta on lupa ollut pesät hävittää. Hävittäjät eivät kuulemma ole tänä vuonna enää olleet paikalla ja siltä se vähän näyttääkin..


Kirveskarin mökki

Saaren mökin ympäristössä reilu sata pesää, jotka nyt kaikki kylläkin tyhjiä. Jälkien perusteella pesissä on ehditty hetki oleskelemaan.


Matinkari

Matinkarissa on pari vuotta sitten muutama kymmen pesää. Tänä vuonna vain vanhoja pesäaihioita.


Måsgrund

Sama tilanne viereisessä Måsgrundissa. Täällä oli tosin viimeksi parisensataa onnistunutta pesää.


Smörgrund

Korppoon Smörgrundissa on joskus ollut muutamia aloitettuja pesintöjä, muttei koskaa munia tai poikasia tai ainakaan niistä ei ole tietoa. Tänäänkin paikalla vain luppolintuja.


Svartbådan

Toinen edelleenkin asutuista luodoita on Svartbådan. Pesiä vajaa 50.


Kaskisgrundet NE luoto

Kaskisgrundetin koillispuolen luodolla on jossakin vaiheessa ollut reilu 50 pesää. Nyt kaikki tyhjiä. Pesiä on myös saaren merimerkissä.


Pinkki Stora Aggskär

Kohti Stora Aggskärin koloniaa. 


Stora Aggskär

Toinen Stora Aggskarin saarista. Vanhoja pesiä muutama kymmen, joista 14 asuttua. Saaresta lähti peräti 12 merikotkaa, jolla lienee vaikutusta pesintään.


Stora Aggskär

Toinen Stora Aggskärin saarista oli tyhjä pesijöistä, vain vanhoja pesiä. Koloniassa on loiston aikoina ollut yli 2000 pesää.


Ja maihin...

Ja maihin...


PArainen - Nauvo - Korppoo, Parainen, Finland, 3.7.2017
Weblokit
Copyright, 2017  Antti J. Lind