Merisirrien päämuuttopäivä, Luvia, Eurajoki, 20.10.2017
Weblokit
Aamuhämärästä Luvialla katselemassa merelle staijjikalliolta. Muutto rauhallista, lähinnä urpiaisia ja räkättirastaita jonkin verran etelään. Vesilintuja harvakseltaan vähän joka suuntaan. Joskus 10 korvilla osui putkeen merenpintaa lentävä kahden kahlaajan parvi. Parvi tuli lähemmäs ja linnut määrittyivät merisirreiksi. Kului puolisen tuntia ja seuraava kahlaajaparvi etelään - 9 merisirriä. Taitaa olla päämuutto meneillään? Staijjilla ei sitten enempää kahlaajia osunut silmään.

Siitä sitten kiertämään Luvian uloimpia kallioita. Ei siinä kovinkaan pitkään mennyt, kun Pohjankallioilta löytyi ensimmäiset paikalliset merisirrit - 5 linnun parvi. Lähdimme kiertämään kallioita järjestyksessä ja "vähän joka kalliolla" näytti olevan merisirrejä. Isoin parvi oli 18 lintua. Osa havainnoista voi hyvinkin olla samoja lintuja, mutta huolellisen tarkastelun ja samojen yksilöiden eliminoinnin tuloksena päivän merisirrisumma huimat 72 (!) yksilöä, joista nuo mainitut 11 muuttavaa, muut paikallisia. Mahtaako näin isoa määrä olla täälläpäin koskaan nähty? Renkaita emme löytäneet yhdeltäkään linnulta.


Merisirri, 4

Ensimmäinen parvi sisemmällä Pohjankalliolla. Viiden linnun parvesta pääsi 4 samaan kuvaan.


Merisirri, 13

Ulomman Pohjankallion kolossa mukava 18 yksilön parvi, joista kuvaan mahtui 13.


Merisirrit ja Pinkki

Onneksi oli apujoukkoja mukana laskemassa.


Merisirri, 14

Osa samasta 18 linnun parvesta Pohjankalliolla.


Merisirri, 5

Uloimmalla Lännennaulojen kalliolla 5 linnun parvi.


Merisirri, 10

Sisemmillä kallioilla hieman enemmän, kuvassa 10 yksilöä.


Merisirri, 11

Punaisen kallion edessä, pienellä luodolla, 11 linnun parvi. Parvessa mukana myös päivän ainoa, ei merisirri - suosirri. Tosin ei ehtinyt kuvaan mukaan.

Luvia, Eurajoki, Finland, 20.10.2017
Weblokit
Copyright, 2017  Antti J. Lind