Mongoliankirvinen, Domarkobban, Kristiinankaupunki, 24.10.2017
Weblokit
Viikon Siipyyn saaristokierroksella Domarkobbanin eteläpäässä. Komppasimme haravassa itärannan ruderaattia, kun HL huusi jaloistaan lähteneestä isokokoisen näköisestä kirvisestä. Jotenkin se näytti kookkaammalta, kuin niittykirvinen, eikä niin isolta kuin isokirvinen. Lintu oli äänetön. Se lensi muutamia kymmeniä metrejä, eikä lekutellut pudotautuessaan heinikkoon. Lintu uudelleen lentoon, jolloin se teki saman tempun ja tippui lähelle eteläkärkeä. Sama toistui vielä muutamaan kertaan. Yhteensä saimme kirvisen lentoon seitsemän kertaa. Sen jälkeen emme enää sitä löytäneet. Kirvinen taisi kyllästyä meihin tai poistui jonnekkin. Kertaakaan se ei äännellyt ja hävisi aina kasvillisuuden sekaan. Lähes jokaisella lentoonlähtökerralla yritin räiskiä kuvia perään. Parin päivän päästä yritimme löytää lintua uudelleen, mutta ilman tulosta.

Linnun hävittyä katsoimme osuneita kuvia ja kas, sehän oli niistä määritettävissä mongoliankirviseksi! Pari päivaä myöhemmin tuli määritys vielä varmistettua lintuja tuntevilta tahoilta, kiitos heille! Havainto oli lajista vuoden ensimmäinen Suomesta. Edelliset havainnot ovat vuodelta 2015 Luvialta ja Korppoosta. Yhteensä Suomessa on havaittu vajaa 30 mongoliankirvistä.


Mongoliankirvinen

Onnistunut kuva lentoon lähteneestä mongoliankirvisestä. Linnulla oli kyllä koivet ja siivet, vaikka tässä ovatkin siistinä pakettina.


Mongoliankirvinen

Hetkeä myöhemmin toinen lentokuva, jossa näkyykin paljon oleellisia tuntomerkkejä.


Domarkobban, Kristiinankaupunki, Finland, 24.10.2017
Weblokit
Copyright, 2017  Antti J. Lind