Pikkukajavien muuttopäivä, Haminakari, Pori, 25.11.2017
Weblokit
Aamuhämärässä Haminakarin rannassa. Kohtalaisen reipas lounaistuuli (12-14m/s), puolipilvistä, lämpöä +5 astetta ja näkyvyyttä yli 20km. Merellä kohtalainen merenkäynti ja hieman lämpöväreilyä. Ensimmäinen meren panorointi näytti lokkien (kalalokkien) olevan hyvin liikkellä, jonkin verran selvää muuttoa etelään/lounaaseen.

Sain tiedon, että Kristiinankaupungin Siipyyssä oli nähty yksinäinen pikkukajava matkalla etelään. Pikaisen tulkinnan perusteella, sen pitäisi olla Haminakarin edustalla reilun tunnin ja vartin kulttua - no siihen oli hyvä varautua. Reilun tunnin kulttua löysin, kohtalaisen läheltä, yksittäisen nuoren pikkukajavan. Se meinasi päästä jo ohi, mutta oli sentään kymmenisen sekuntia näkyvissä. Aattelin jo hetken, että kyseessä olisi ollut sama, kuin pohjoisempana, mutta kyllä vauhti olisi ollut liikaa. No ei siinä mennyt kuin reilu vartti, niin samaa reittiä tuli jo toinen pikkukajava ja aika osui tähän erinomaisesti - ehkäpä jopa sama yksilö. Hetkeä myöhemmin löysin kiikareilla kauempaa kolmen lokkilinnun parven ja kaukoputkella ne olivat heti määritettävissä pikkukajaviksi. Nyt jo viisi yksilöä - niitä on oltava paljon liikkeellä!

Olin yhteydessä Siipyyhyn ja sieltä oli juuri nähty kahden linnun parven tulevan kohti etelää samaan reittiä. Katselin seuraavan tunnin aktiivisesti lokkilintuja, vain kalalokkeja näytti liikkuvan. Tunti ja 20 minuuttia oli kulunut kajavien Siipyyn ohituksesta ja silloin löysin kahden linnun parven Iso-Enskerin länsireunasta. Ne tulivat aivan vierestä ja jatkoivat muuttolentoaan. Muutaman minuutin jälkeen, löytyi Annabella-merimerkin läheltä taas yksinäinen lintu matkalla etelään. Tästä taas reilu 30 minuuttia, niin yksinäinen lintu tuli samaa reittiä, kuin kahden parvikin. Sitten olikin vajaan tunnin hiljaisempaa, kunnes kohtalaisen kaukaa ulkoa löytyi "oikean lentotyylin ja muodon lintu", mutta siitä ei vastavalossa pystynyt erottamaan tuntomerkkejä, ehkä sekin oli pikkukajava.

Päivän loppusumma oli siis yhdeksän yksilöä ja kaikki nuoria, tämän vuoden poikasia! Siipyyssä nähtiin yhteensä 3 lintua, jotka ilmeisesti havaitsin kaikki. Siipyyn ohitti lisäksi nuori isolokki, joka ei osunut silmääni Haminakarissa. Pikkukajavien etsinnän ohessa tuli nähtyä reilu 600 kalalokkia, harmaalokkeja (sis. määrittämättömät) 120, härkälintu 1, kuikkia 2 ja ruokkeja 13. Hieno päivä!


Pikkukajava

Päivän ensimäinen pikkukajava. Se pääsi vähän ohitse, mutta ehdein siitä jonkun kuvan räiskäisemään.


Pikkukajava

Tämä pikkukajava löytyi sen verran aikaisemmin, että kuvaankin ehti varautua. Siipyyn ensimmäinen lintu.


Pikkukajava , 2 yksilöä

Siipyyn kahden pikkukajavan parvi löytyi jo kaukaa ja tuli mukavalta etäisyydeltä.


Pikkukajava

Päivän viimeinen määritetty tuli ehkä kaikkein lähimpää, lähimmillään alle 60m etäisyydeltä.


Katselupaikka, Länsiranta

Katselupaikalta luoteeseen. Kajavat tulivat näkyviin Iso-Enskerin takaa, noin kilometrin etääisyydeltä ja seurasivat rantaviivaa. Iso-Enskerin mantereenpuolelta ohittaneita lintuja en Haminakariin nähnyt.


Suuri valliriutta

Eteläpuolella kohtalainen merenkäynti ja valliriutallakin kuohuu mukavasti.


Ja maihin...

Ja maihin...

Haminakari, Pori, Finland, 25.11.2017
Weblokit
Copyright, 2017  Antti J. Lind