Haiskahtaa veneilykauden päättäjäisiltä? Säppi, Eurajoki, 10.1.2018
Weblokit
Aamuhämärässä vesille Lankoorista. Laskupaikan edustalla ja sisälahdessa ohutta riitettä. Lisäksi hyydettä muutamia satoja metrejä meren suuntaan. Heikohko pohjoistuuli. Lämpötila mantereella pakkasella neljä astetta ja Säpissä asteen verran. Puolipäivää saatin nauttia auringonpaisteesta. Tahkoluodon suunnassa sankkaa sumua, onneksi ei tullut Säpin suunnalle.

Kiersimme koko saaren rantoja seuraten. Mennessä ja tullessa tarkastettiin majakan ympäristö. Säpissä ohuelti lunta ja heikko huurteinen kerros kasveissa ja rakennuksissa. Sisälammikot ja fladat pääosin jäässä. Myös rannoilla ohuelti uutta jäätä. Satamassa hyydettä ja iltapäivällä ohut riite. Merellä vielä avointa.
Ennen saaresta poistumista, täytettiin muflonien ruokinta-automaatit. Mantereen suuntaan auringon jo laskettua. Viimeiset 300m ennen traileria oli meri saanut parin sentin jääkerroksen. Jotenkin tuntui siltä, että taisi olla veneilykauden päättäjäiset?

Lintuja ihan mukavasti. Mustalintu oli runsain vesilintu, yhteensä reilu 720 yksilöä. Pilkkasiipiä 26. Alleja edelleekin sama 27 parvi Ulkolaskulla. Yksinäinen kaakkuri Präälän tuntumassa. Räkätti- ja mustarastaita sekä tilhiä muutamia. Urpiaisia siellä täällä, yhteensä 120. Merellä vain vähän lokkeja, niistäkin suurin osa, 23, kalalokkeja. Päivän yllättäjä oli rantaviivasta löytynyt niittykirvinen. Nisäkkäistä havaittiin muflonien (22) lisäksi yksinäinen supikoira ja runsaasti lajin jälkiä. Myös metsäjäniksen jälkiä siellä täällä.


Mustalintuja'

Menomatkalla, aamuhämärässä, nousi Säpin koilliskulmasta mukavan kokoinen mustalintuparvi. Tästä voi hyvin harjoitella arviointi-/arvauskykyään. Laskin linnut ja oikea määrä löytyy kuvan nimestä.


Buster ja ampukoppi, Kruununmöljä

Nyt on saari hiljentynyt. Harri oli poistunut mantereelle vajaa viikkoa aikaisemmin. Saas nähdä, vieläkö on pääsyä. Aamulla satamassa ohutta riitettä.


Majakka ja rakennukset

Yöllä lienee täälläkin ollut sumua, kun kasvit ja rakennut olivat kauniissa huurteessa ennen auringonousua.


Lohiloukko, Eteläkari

Saimme nauttia kauniista auringonpaisteesta lähes puolet valoisasta ajasta. Eteläkarin Lohiloukko.


Eteläkarin rantaa

Eteläkarin rantaniitty ja flada sekä Paskalaguuni kokonaan jäässä.


Hanhiston ranta

Hanhiston rantaan oli ajautunut uutta jäätä. Haurumatto vielä osin sulana.


Niittykirvinen hauruvallilla

Turhaan ei haurumattoa tarkasti katsottu. Peräkulman korkean vallin suojasta löytyi niittykirvinen. Taitaakin olla jo pari kuukautta, kun lajin viimeksi näin. Varmasti Säpin myöhäisin yksilö!


Pinkki ja Poponnimen laiturin reunapuut

Nämä Takalahden pohjukkaan ajautuneet Poponiemen laiturin tukit olivat pikkuisen liian kookkaat heitettäviksi ja haettaviksi.


Ullaranta ja Prakalan ampukoppi

Ullaranta ja Prakalan ampukoppi.


Muflonien ruokinta-automaatin täyttö - LKKL

Ennen poistumista täytettiin muflonien kaura-automaatit ja levitettiin heiniä. Ruoka on melko vähissä - kauraa jäi säiliöön odottamaan enää 40 litraa ja vajaa 40% heinistä on jo syöty. Voi tulla mufloneille pitkä talvi!


Ja maihin...

Ja maihin...

Säppi, Eurajoki, Finland, 10.1.2018
Weblokit
Copyright, 2018  Antti J. Lind