Pohjoissaariston jäänreunalla, Kumppoosit, Pori, 30.3.2018
Weblokit
Liikkellä vasta lähellä puoltapäivää. Yöllä oli taas ollut pakkasta vähän yli 10-astetta. Päivällä oikein keväinen ja mukava keli: auringonpaistetta, lämpötila nollassa, heikkoa lounaistuulta ja näkyvyys erinomainen. Kiersin päivän mittaan Silkkikareista Steenkumpposiin, jossa lyhyt merikatselu. Ulko-Kasakka tuli vilkaistua ja uudelleen Silkkikarien kautta kohti Munakaria, tosin sinne ei ollut pääsyä ja paikat tuli katsottua Lankrunnista. Paluumatkalla Santakarin ja Seliskerin kautta mantereelle.

Jäätilanne hieman muuttunut. Kumppooseihin oli vielä kapea kannas Silkkikarin kohdalla. Munakari kokonaan avovedessä ja Santakarin rannassa avovettä. Pitkiä kiiloja sisäsaaristoon, kuten myös Revelin puolelle. Jonkin verran ajojäätä merellä.

Linnut edelleenkin lisääntyneet. Jääreunoissa runsaasti isokoskeloita (480) ja telkkiä (220). Pitkin aluetta yhteensä merimetsoja 12, tukkakoskeloita 8 ja tukkasotkia 40. Molempia joutsenlajeja harvakseltaan kohti pohjoista, lisäksi kohtalaisesti paikallisia - yhteensä 90. Merihanhia pitkin jäitä, päiväsumma 18. Merikotkia sekä paikallisena, että liikkellä, päiväsumma 14 yksilöä. Uutena muuttaja luotokirvinen.


Silkkikarin kannas

Kovin oli jo vanhan jään kannas mennyt kapeaksi Silkkikarien kohdalla. Jos tuulta olisi ollut enemmän, menemistä oli pitänyt harkita hetki pidempään.


Steenkumppoosi kaakkoon

Steenkumppoosin ja Katavakumppoosin välinen lahti on ollut lähiaikoina kokonaan avoinna, nyt täynnä ajojäätä. Rannat sulamassa.


Steenkumppoosi koilliseen

Koillisen puolella lähes sama tilanne.


Steenkumppoosista Reveliin

Kauempnan selällä runsaasti ja isoja aukkoja. Revelin ja Aspuskerin edustat näyttivät olevan avoinna. Pöksyihin ei ollut asiaa.


Santakarin eteläpuoli

Kumppoosien eteläreunan Santakarin ranta ja siitä etelään. Ulompana avovettä, jopa Anttooran rantaan asti. Kivasti lokkeja ja vesilintuja.


Ja maihin...

Ja maihin...Kumppoosit, Pori, Finland, 30.3.2018
Weblokit
Copyright, 2018  Antti J. Lind