Aamumuutolla ja jäätilannekatsaus, Luvia, Eurajoki, 31.3.2018
Weblokit
Jäällä hyvissä ajoin ennen auringonnousua. Kalliomaan staijjipaikalle ehdein ajoissa. Keli edelleenkin kovin talvinen: pakkasta 11 astetta, heikkoa koillistuulta, kirkas auringonpaiste ja pakkasen ansiosta reipas lämpöväreily. Keskipäivällä poikkesin Puorkarin kalliolla. Pakkanen hellitti päivän mittaan ja kohti rantaa kulkiessa oltiin jo nollassa.

Jäätilanne vähän muuttunut sitten viime kerran. Kiintojään tuntumaan oli pohjoistuulet ajaneet ajojäätä ja avoimet välit olivat oikeastaan tukevassa uudessa jäässä. Testasin parista paikasta ja totesin uuden jään vahvuudeksi 8-9cm. Avoveden reuna myötäili ulompia luotoja. Tänään oli myös Säppiin uusi jääyhteys, joten retkiluistelija olisi tänään aamulla päässyt kivasti saareen - iltapäivällä heikommin. Säpissä on ollut jo miehitystä 28.3. alkaen, veneellä rantauduttu. Olis siinä ollut ihmettelyä, jos luistelija oli aamukaffeella poikennut!

Lintujen määrät edellen kasvussa ja aamuisin jo kivasti muuttoa. Haahkoja aamustaijjilla pohjoiseen 170, samoin 20 merimetsoa ja vajaa 70 joutsenta. Alleja (72) ja mustalintuja (95) vähän enemmän paikallisen oloisena ulompana. Sulissa kivasti vesilinnut pienellä alueella. Merikotkia ainakin 7. Harmaahylkeitä kaksi yksittäistä ja ajojäällä kuuttiaan imettänyt naaras.


Eeköre

Kalliomaan ja Eekören välissä ajojäätä ja uutta jäätä.


Kalliomaalta lounaaseen

Eteläpuolella vieläkin enemmän yhtenäinen jääkenttä. Aukot kaukana lounaassa. Iso-Pietarikin kauttaaltaan jään ympäröimä.


Vesilintuja sulassa

Vesilinnut kerääntyneet pienehköihin suliin ja lajisto aika monipuolista.


Nuori ja vanha merikotka vahdissa

Merikotkat pitivät tiiviisti aamiaispöytää silmällä. Kuvassa nuori ja vanha lintu.


Säppi ja Marjakari, Puorkarista pohjoiseen

Aamulla oli Säppin yhtenäinen jääkenttä - uutta ja ajojäätä. Iltapäivällä uusi jää alkoi sulamaan ja liikkumaan.


Merimetsoja ja isokoskeloita

Marjakarin irtokivellä merimetsot odottelivat pesäpaikan sulamista, seuranaan muutamia isokoskeloita.


Ja maihin...

Ja maihin...Luvia, Eurajoki, Finland, 31.3.2018
Weblokit
Copyright, 2018  Antti J. Lind