Aamumuuttoa ja kallioiden kiertoa, Luvia, Eurajoki, 14.5.2018
Weblokit
Vähän auringonnousun jälkeen kallion laelle merelle katsomaan. Keli mitä hienoin, mutta ei muuton katselun kannalta. Lämpöä heti aamusta lähes 15 astetta, jonka ansiota merellä kova väreily, vielä päälle utua. Pari tuntia tuli kumminkin horisonttia skannailtua. Aamukatselun jälkeen kiertämänä Luvian ulkosaaria ja luotoja. Maissa tuli käytyä vain uloimmalla Lännennaulujen kalliolla ja paluumatkalla Pietarsaaressa.

Aamulla jonkin verran muuttoa mustalinnulla, pilkkasiivellä, kuikalla ja kaakkurilla. Suuri osa ulkomerellä lentävistä näytti matkaavan edelleenkin etelään? Pari pientä suosirriparvea matkasi pohjoiseen. Runsaimmat paikalliset lajit tuttuun tapaan haahka ja merimetso. Haahkat pääosin koiraita ja jo ulkomatalikoille sulkasatomuuttoa odottamaan siirtyneitä. Koiraita laskin reilu 2700 ja naaraita vain 110. Merimetsot odotetusti pesäluotojen läheisyydessä ja kalastavina viimeisillä kallioilla. Yhteensä arvioin 2100 yksilöä. Merikihuja tutuilla pesäpaikoilla useampi pari. Karikukosta ei vieläkään havaintoa.


Pohjankalliot, sisempi

Sisempi Pohjankallio. Merilokki taas pesivänä. Luodon länsikärjessä 18 paikallista suosirriä.


Lännennaulat, pienempi

Lännennauloista pienempi. Yllättäen ei kummallakaan yhtään kahlaajaa.


Lännennaulat, isompi

Sen verta oli meri pläkä, että ulommalle Lännennaulalle pystyi helposti rantautumaan. Katselin merta tunnin ajan. Täällä ei ollut väreily ihan yhtä kovaa, kuin lähempänä mannerta.


Eeköre

Harvemmin on Eekören pihlajat vihertäneet toukokuun puolivälissä. Sitä se lämpö teettää, vaikka meri vielä kylmä onkin. Pari luotokirvistä reviirillään.


Ja maihin...

Ja maihin...Luvia, Eurajoki, Finland, 14.5.2018
Weblokit
Copyright, 2018  Antti J. Lind