Porin toinen mustakaularastas, Reposaari, Pori, 28.10.-3.11.2018
Weblokit
Olin juuri lopettelemassa lähes koko valoisan ajan komppausta ja saapumassa autolle. Huomasin nurmikolla, muutamia metrejä autosta, rastaita ja selkärangasta tuli ne katsottua. Kolmas lintu kiinnitti heti selkäpuolelta huomion ja ei tarvittu kuin muutama sekunti, niin lintu kääntyi ja näytti myös etupuolensa: Mustakaularastas, nuori koiras!

Lintu pysyi muutaman minuutin hallinnassa ja pelästyi sitten muiden rastaiden mukana. Soitin siitä Jannelle ja ei kovinkaan pitkään mennyt, kun Janne tuli paikalle. Vajaan 45 minuuttia jouduttiin odottelemaan, kunnes päivän laji tupsahti uudelleen paikalle ja hyvin näkyville. Lintu viihtyi alueella hämärään asti.

Seuraavana päivänä poikettiin päivällä paikalla ja sieltähän mustakaularastas taas helpolla löytyi. Tänään se oli pitkään, useampia tunteja nähtävillä, välillä tosi hienosti. Janne nappaili siitä useamman kuvan, joista pari poimintaa alempana. Kiitokset kuvista!

Viikolla paikalla ei käyty. Lauantaina 3.11 poikkesin paikalla. Ei siihen kovinkaan pitään mennyt kun nuori herra ilmestyi taas nurmikolle ja viihtyi samassa omenapuussa. Katselin lintua tunnin verta ja ruokaa tuntui hyvin löytyvän. Mahtaakohan talvehtia?

Porista on ennen tätä vain yksi havainto ja sekin samalta ajankohdalta ja lähes samalta paikalta 24.-29.10.1988 Reposaaresta. Tämä on kaiketi ensimmäinen yksilö, joka on dokumentoitu. Ihme sinänsä, että lajia ei ole Porissa havaittu 30 vuoteen. Laji on kuitenkin vuosittainen Suomessa, parhaana kymmenkunta havaintoa.


Mustakaularastas

Tältä tilanne näytti linnun löytyessä.


Mustakaularastas

Rintapuolelta jo huomattavasti helpompi., vaikka onkin osin puun takana.


Mustakaularastas

Jotakin erityistä linnun värityksessä oli. Siipisulkien paneeli ja alaperän sivuilla punaruskeaa väriä. Mistä lie nuo sävyt saanut, kun alueiden sijainti ei viittaa ainakaan risteymään punakaularastaan kanssa. Voisikohan valo vaan korostaa liikaa?


Mustakaularastas

Tässä tasaisemmassa valossa otetussa kuvassa ei punaruskeaa ole oikeastaan laisinkaan havaittavissa.


Mustakaularasta, edesta, Copyright Janne Wessberg
                                                                                                                                                                Kuva: (C) Jan Wessberg
Tästä jo lajin voisi tunnistaa.


Mustakaularasta, sivulta, Copyright Janne Wessberg
                                                                                                                                                            Kuva: (C) Jan Wessberg
Ja toisiaankin punaruskea korostuu siipisulkien paneelissa. Alaperän sivun punaruskea ei ole ihan yhtä voimakas, kuin eilen otetussa kuvassa. Myös silmän päällä näyttäisi olevan vähän punaruskeaa. Pyrstö kuitenkin ilman punaista. Kiitokset kuvia tuoreeltaan tutkineille ja kommentoineille.Sivuston facebook sivu


Reposaari, Pori, Finland, 28.10.-3.11.2018
Weblokit
Copyright, 2018  Antti J. Lind