Aukot uudessä jäässä - jäätilannekatsaus, Kuuminainen, Pori, 1.3.2019
Weblokit
Kovinkaan heikkotuulisia kelejä ei ole sitten viikkoon ollutkaan. Vuoroin tuuli eteläisistä suunnista ja vuoroin pohjoisen puolelta ja lähes poikkeuksetta 15m/s. Tänään välipäivän tuntua: lähes tyyntä, melko aurinkoista ja muutama pakkasaste. Kävin katsomassa Kuuminaisten kärjen molemmin puolin ja samalla vähän lennättämässä dronea.

Maan tasalta ei pahemmin avovettä näkynyt, kylläkin isoja alueita, jotka jäätyneet uudelleen viime yön pakkasissa. Tuulet ovat näköjään liikuttaneet ja repineet aukkoja. Dronen kuvista sai paremman käsityksen ja muutaman avoimen kohdankin paikallistettua. Huomiseksi taas luvattu reipasta tuulta, joten eiköhän tilanne taas muutu.

Avoveden puuttuessa, ei pahemmin vesilintujakaan näkynyt. Hyyteen seassa muutama kyhmyjoutsen ja isokoskelo. Lokkeja sekä pesimäluodoilla, että kohtalaisia määriä jäällä, 120. Muutamia merikotkia, korppeja ja variksia. Käpylinnuilla, viherpeipoilla ja tiaisilla iloista laulua. Palokärkikin huuteli keväthuutoa. Kettu etsiskeli myyriä Harmaiden saariryhmässä.


Kärjestä kohti Säppiä

Kärjestä Säpin suuntaan iso, uuden jään peittämä, alue. Lienee ollut vielä eilen avoinna. Ulompana ajojääkenttiä.


Pohjoiskärki, Trutholma ja Puskuri

Pohjoispuolella samantyyppisiä aukkoja Trutholman ja Puskurin rantaa myöden.


Puskuri ja Outoorin saariryhmä

Outoorin, Santakarin ja Kallioluodon saariryhmä lähes avovedessä. Sisäpuolella uutta jäätä, ulkopuoli avoinna Kallon suuntaan. Kallioluodosta Herrainpäiville yhtenäinen ajojääkenttä. Etualalla Puskurin luoteiskärki.


Puskuri ja itäsärkkä

Puskuri ja sen itäsärkkä. Eteläpuoli osin avoinna, pohjoispuoli täynnä ajojäätä. Alhaalla keskikohdilla kolme kyhmyjoutsenta.


Trutholma

Trutholma. Sama jäätilanne kuin Puskurissakin. Ulopuoli avoinna. Kauempana ajojäätä.


Harmmat, Katavisti ja Puolivälinkari

Tuuli ja maininki oli rikkonut yhtenäisen jään Ulko-Harmaiden kupeeseen asti. Yön pakkanen oli nyt sitonut jäät taas yhteen. Tarkkaavainen löytää kuvasta myös ketun :-)Sivuston facebook sivu


Kuuminainen, Pori, Finland, 1.3.2019
Weblokit
Copyright, 2019  Antti J. Lind