Saarenrantaa ja viimeisiä rantajäitä, Säppi, Eurajoki, 5.-6.4.2019
Weblokit
Vihdoinkin rantajäät ja tuulet olivat suosiollisia ja tänään pystyi taas merellä liikkumaan. Aamuhämärässä parin päivän retkelle Säppiin. Buster Säpin rannassa 07:30 aikoihin. H.Sampolahti olikin jo miehittänyt saarta reilu 1,5 viikkoa.

Perjantaina keli ihanteellinen, pitkälle iltapäivän puolelle. Tuuli heikkoa mantereen suunnasta ja plussaa vajaa 5 astetta. Aurinko pilkahteli aina välillä, ohuen pilviveron seasta. Alkuillasta joutui pienessä tihkusateessa kiertämään Säpin rantoja. Saari tuli kierrettyä lähes jokaista niemenkärkeä myöden. Ehtoon edellä vielä käynnistämässä Nirvon ja Turvaskallion laitteita. Marjakarissa paikalla reilu 800 merimetsoa.

Lauantaiaamusta ennen auringonnousua Krävelin korkeimmalla kohdalla katsomasa aamun meriliikehdintää. Vähän oli turha käynti, kun merellä järjetön lämpöväreily - lämpötila nollassa ja kaakkoistuuli. Lämpö nousi nopeasti auringon noustua, ollen iltapäivällä yli +10 astetta, eikä siitä väreily yhtään paremmaksi muuttunut. Päivä meni siten saaren rantoja kiertäessä, vähän vajaa kaksi kertaa. Mantereen suuntaan ehtoon edeltä.

Lintuja kohtalaisen mukavasti. Vesilinnuista runsaimpina haahka (1800), mustalintu (2400) ja merimetso (1100). Varsinaista näkyvää muuttoa oli oikeastaan vain vihervarpusella, reilu 840. Saaressa jonkin verran rastaita ja punarintoja. Västäräkkejäkin yli 10. Ristisorsia vähän oletettua vähemmän, n10 eri yksilöä. Kurki ja merikotka taitavat taas pesiä. Mustaleppälintuja tupsahti lauantaina saareen, ainakin 4 ellei jopa 6 lintua!
Mufloneita näkyi ainakin 12 eri aikuista ja kaksi parin päivän ikäistä kiliä. Vanha sarvipäätä en nähnyt. Myöskään kuolleita ei tullut vastaan. Supikoiran tuoreita jälkiä muutamassa paikassa.


Jääkenttä merellä

Menomatkalla tuli Krävelin kulmalla vastaan laaja ajojäävyöhyke, ainakin 200x2000m. Taisivat olla Viasvedenlahden jäät. Sen verta oli ohutta, että lävitse pääsi pienellä kolistelulla.


Majakka ja piharakennukset

Majakkapiha ennallaan. Harrin ja majakan ovet avoinna. Lunta vain enää rippeitä.


Karinnokka ja satama

Iltapäivän puolella ajautui, osa matkalla vastaan tulleista jäistä, saaren rantoihin. Karinnokan venevalkama.


Hanhiston ranta ja jääsilppu

Ja Hanhiston ranta. Merivesi alhalla, -20cm.


Myyränjälkiä Paskalaguunissa

Lumihangen suojissa oli ollut runsaasti myyrien liikehdintää. Useassa kohdassa laajat käytävistöt. Myyriä ei silti nyt näkynyt.


Kruununmöljä aamukuurassa

Yöllä kävi keli pakkasella ja iltasumun jälkeen oli taivaskin kirkkaan kuulas. Koko saari ohuessa kuurassa. Kruununmöljä.


Sipiviiki ja Pinkki

Kuura pysyi varjoisissa paikoissa aamupäivän tunneille asti. Siitä sitten lämpötila hyppäsikin nopeasti. Sipiviiki.


Perhonen / yökkönen sp

Itselleni tuntematon lentävä kaveri tuli vastaan Eteläkarilla. Ehkä joku tuntee lajin?


Hanhisto

Merivesi tippui yöllä vielä muutamia senttejä ja se näkyy erityisesti Hanhiston rannassa. Haurut korkealla, mutta kosteita ja runsaasti hyönteisiä.


Mustaleppälintu, muleli, naaras

Yksi päivän mustaleppälinnuista - naaraspukuinen.


Maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu


Säppi, Eurajoki, Finland, 5.-6.4.2019
Weblokit
Copyright, 2019  Antti J. Lind