Ålannin IBA-laskentoja, Nyhamn, Lemland, 28.-30.5.2019
Weblokit
Ahvenanmaalle laskemaan Nyhamnin IBA-alueen saaristolintuja. Kyseinen IBA-alue koostuu reilusta kymmenestä eri saaresta, jakaantuen ulompaan ja sisempään ryhmään. Alueen halkaisee mm. ruotsinlaivojen käyttämä laivaväylä. Ulommassa ryhmässä sijaitsee myös vanha Nyhamnin majakka, saari oikelta nimeltään kai Lilla Båtskär.

Kiertelimme kolmen päivän aikana koko alueen kaikki saaret. Keli suosiollinen laskentoja ajatellen, iltapäivisin ehkä hieman liikaa tuulta. Ajankohdasta johtuen, kaikkien vesilintujen, mm. haahkan, parimäärästä ei saatu tarkkaa tulosta. Resurssien vähyyen vuoksi, oli tyydyttävä yhteen laskentakertaan. Viimeksi olin laskemassa samoja saaria vajaa 10v sitten.

Lintuja ehkä hieman vähemmän, kuin edellisellä laskentakerralla. Alueella kaksi selvästi muista erottuvaa, parempaa lintuluotoa. Ruokit ja riskilät suurinpiirtein samoissa lukumäärissä. Lapintiiroja ja kalalokkeja selvästi enemmän. Selkälokkien parimäärät näyttävät edelleenkin pienentyvän. Merikihuja ja luotokirvisiä yhtä paljon kuin viimeksi. Pikkulintuja hyvin niukasti mm. pääskyjä vain muutamia pareja.


Tuulivoimalat ja saaret

Laskenta-alueen ulompi saariryhmä, jossa myös tuulivoimalat.


Ruokit

Ruokkien vastaanottokomitea paikalla Kummelpikenin kalliolla. Alueella laskennoissa yhteensä 90 pesivää paria.


Orvokit ja buster

Runsain kasvi näytti olevan jokin orvokkilaji - keto-orvokki, jos nyt jotakin arvaan. Sitä oli isona mattoina saarten kosteissa kalliopainanteissa.


Stora Båtskär

Alueen toiseksi ison saari, Stora Båtskär. Saaren luonnonsatamaa ei tänään voinut käyttää kyhmyjoutsenen ja haahkapoikueiden vuoksi, vaan maihinnousu piti tehdä avoimelle kalliolle.


Kasvi sp. - kämmäkkä?

Stora Båtskäriltä löysimme myös kivannäköisen kasvin, oiskohan tää joku kämmäkkä?


Lilla Båtskär

Nyhamnin eli Lilla Båtskärin satamassa pari muutakin venettä - kalamiehiä ja tuulivoimaloiden huoltomiehiä. Riskilöitä vajaa 200 yksilöä sataman aallonmurtajan pesäpaikalla.


Lågskär

Lilla Båtskärin eteläpuolella, reilun 10km päässä, Lågskärin saari. Tänä vuonna ei tullut poikettua.


Kaffepaikkatesti

Pitkästä aikaa löytyi testaamaton saari ja oli mahdollisuus suorittaa
kaffepaikkatesti!

BRH suosittelee
tähti
tähti

+ Jonkinmoiset istuinpaikat
+ Lähellä sateen- ja tuulensuoja
+ Rauhallinen sijainti
+ Venepaikka lähellä
+ Hyvä lintupaikka
- Kiinnityspaikat tuulialttiit
- Konfliktit mahdollisiaJa maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu


Nyhamn, Lemland, Finland, 28.-30.5.2019
Weblokit
Copyright, 2019  Antti J. Lind