IBA-laskentojen toinen kierros, Luvia, Eurajoki, 4.-6.6.2022
Weblokit
Vihdoinkin vähän parempia laskentakelejä. Hieman liian aurinkoisia, mutta parempaa sekin, kuin yli 10m/s tuuli. Laskentapäiville osui paikoin rasvatyyntä keliä, saarten reunat oli helppo koluta. Lämpötila 15-asteen tuntumassa.

Laskemassa siis Luvian kahta IBA-aluetta ( Important Bird and Biodiversity Areas). Alueet kattavan vanhan Luvian kunnan saaristoa Viikarista Nöppeliin. Jokainen saari lasketaan kahdesti ja arvioidaan sen perusteella alueen parimääriä. Laskennat toistetaan muutaman vuoden välein.

Yleisesti voisi todeta, että hiljaista oli: ei merimetoja, harmaalokit vähentyneet, haahkoja odotettua vähemmän. Lapintiiralla, kyhmyjoutsenella ja merihanhella näyttää olevan hyvä pesimisvuosi. Harmaasorsia alueelta ainakin neljä paria. Räyskä, ruokki ja riskilä näyttäsivät puuttuvan pesimäkannasta tänä vuonna kokonaan. Vähiin käynyttä karikukkoa löytyi laskennoissa kaksi pariskuntaa.


Rasvatyyni keli, Eeköre

Eekören saariryhmä rasvatyynessä laskentakelissä.


Haahka, jp koiras

Saarten väleissä vielä runsaasti juhalpukuisia haahkakoiraita. Se kertoo siitä, että kaikki naaraat eivät ole vielä pesillä tai ovat juuri aloittamassa pesintään. Ulompana, laskenta-alueen ulkopuolella, paljon sulkivia haahkakoiraita.


Mökkivahti

Ilmeisesti merimetsopelottimet ovat olleet tehokkaita tai ainakin niillä on ehkä välillinen vaikutus. Luvian saaristossa ei tänä vuonna merimetso pesi.


Merimetsopeloitin

Myös toinen peloitin löytyi saaristosta.


Majakka ja savupiippu

Hmm - onko Metsähallituksella jotakin kehitysprojektia Säpin suhteen?


Karikukko

Toisen Luvian karikukkoparin koiras vahdissa pesän läheisyydessä.


Vesipääskyt

Tyynen kelin ansioista, löysin avoimelta mereltä useita vesipääskyjä, vähintään seitsemän eri yksilöä. Voisikohan nämä olla vielä pesimään matkalla olevia yksilöitä. Värien perusteella voisi tästä määrittää kyseessä olevan pariskunnan?


Ja maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu

Luvia, Eurajoki, Finland, 4.-6.6.2022
Weblokit
Copyright, 2022  Antti J. Lind