Ei niitä kaikkein hienompia saariretkiä, Säppi, Eurajoki, 3.3.2024
Weblokit
Keli kyllä suosi, vaikka aurinko ei lupauksesta huolimatta paistanut. Heikohkoa itätuulta, lämpöä pari plusastetta. Meri koko matkan lähes jäätön. Ihan Kruununmöljään ei päästy, mutta uloimpaan takapoijuun sentään.

Maissa Säpissä vähän puolenpäivän jälkeen ja mantereelle hieman ennen auringonlaskua. Kiersimme vain osan saaresta Lännennokalta Takalahteen ja majakalle. Muflonien ruokinta ja vanha navetta olivat olleet suljettuna koko talven. Avasimme molemmat ja automaattin saimme mahtumaan yhden tynnyrin sisällön.

Lintuja tuli reilu tunti katselua Prakalan ampukopilta. Aika rauhallista oli: lokkeja, telkkiä, isokoskeloita, kyhmyjoutsen ja pari määrittämätöntä joutsenta. Merellä allinnäköisiä liian kaukana. Variksella ja naakalla selviä muuttoparvia itään ja koilliseen. Krävelissä useampi merikotka rantajäillä. Pikkulinnut hukassa.

Niitä ikävämpiä uutisia: Mahtoikohan Säpin muflonkanta olla sitten tässä? Talvi ei varmaankaan ole ollut niitä kaikkein helpoimpia ja aikaisin alkanut talvi oli yllättänyt vastuuhenkilöt. Toivottavasti käyntini säästi muutamia yksilöitä. Ei niitä parhaimpia muistoja Säpistä!

Satamasta majakalle kulkiessa oli ensimmäinen kuollut mufloni majakkapihan polun varella. Kävin vilkaisemassa avoinna ollutta heinälatoa ja sen suojassa oli yhteensä 7 kuollutta muflonia. Ruokintapaikan kulmalla olevassa pienessä suojassa vielä yksi lisää. Kymmenes yksilö löytyi Ullarannan metsiköstä ja vielä yksi yksilö sataman yleisö-wc takaa! Viiden tunnin aikana löysimme yhteensä 11 kuollutta muflonia, hyvin pieneltä alueelta. Majakkapihan reunalla näkyi ainoat elossa havaitut neljä yksilöä, joista kome urosta ja yksi naaras. Mitä mahtaa kuulua muille? Viime kesänä oli kuulemma laskettu 40-45 yksilöä.

Varoitan etukäteen herkimpiä lukijoita, ei ehkä kannata katsoa kaikkia kuvia alempaa.


Prakalan jäät ja luotsitupa

Prakalan kärjessä reipaan kokoiset jäävallit. Näkyy se luotsitupakin sieltä.


Pinkki ja ampukoppi

Miehistö tukevalla alustalla. Ampukoppi ja hieman Kruununmöljää taustalla.


Buster ja Kruununmöljä

Ihan ei busteria möljään asti kiinni saanut.


Alli, nimetön ja Kruununmöljä

Kruununmöljä viettää vielä talvea. Alli talvehtinut onnistuneesti, vaikka olikin vähän sulamisvedessä.


Majakkapiha ja mufloni

Majakkapiha ja kuollut mufloniuros


Heinäladon kuolleet muflonit

Heinäladon kuolleita mufloneita. Erittäin surullista.


Ullarannan mufloni

Yksinäinen kuollut naaras löytyi Ullarannan metsiköstä.


Muflonruokinta ja jäljet

Ruokinnalla oli kyllä runsaasti käyty, mutta minkäs teet, kun ruoka ei ollut tavoitettavissa. Ajatus menehtyneille. Taustalla näkyy myös avaamamme navetan ovi.


Jäälautat Säpin ja Präälän välillä

Piti kiertää Säppi eteläpuolelta ympäri, mutta tekemättä jäi, kun pääsaaresta oli yhteys Prääliin.


Rajakiven jäät

Rajakivellä oli myös massiivisen kokoiset jääröykkiöt.


Ja maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu

Säppi, Eurajoki, Finland, 3.3.2024
Weblokit
Copyright (c) 2024  Antti J. Lind