Deltaa kiertämässä, Kokemäenjoen suisto, Pori, 12.5.2024
Weblokit
Olipas poikkeuksellinen aamu ja aamupäivä, kun aurinko eri paistanut kirkkaalta taivaalta. Lämpöä mukavat kymmenkunta astetta. Heikohko tuuli lännenpuolelta, hieman voimistuen päivää kohden. Loputkin jäät olivat suistosta sulaneet.

Kierteilin suiston alaosia Kunnanrannasta Kiviniin, josta Karvianjuovan kautta Loistoihin ja Kaunismäkeen. Siitä sitten Isojuopaa ylös Tukkiluotoon ja Laiskanrännin kautta takaisin Kunnanrantaa.

Pilvipeitteen ansiosta oli näkyvyys erinomainen ja linnut hyvin nähtävissä kauempaakin. Vesilinnut jo huomattavasti hajaantuneet ja suistossa enää vain pieniä määriä paikallisena. Runsaimpina lajeina tietty merimetso, laulujoutsen, tavi, isokoskelo ja suokukko. Punasotkat näyttävät tänä vuonna olevan entistäkin niukemmassa, vain kuusi yksilöä tänään. Eipä silti enää paljoa ollut tukkasotkiakaan, reilu sata. Silkkiuikkuja sen sijaan pesimisalueella ilahduttavan paljon, vähintään 125 yksilöä. Härkälintua en tänään löytänyt. Ruskosuohaukalla ei taida mennä kovinkaan hyvin, kun tänään näkyi vain yksi koiras. Merikotkia silti riitti, vähintään 18 yksilöä uomien varrella. Laulajista vain ruokokerttusen määrät hieman lisääntyneet, muut vielä niukassa. Eiköhän seuraava lämmin lämmin etelähönkäys paranna tilannetta.


Koivu ja majavanpesä

Pussitiaista ei tänäänkään kuulunut. Viiksitimaleita ainakin neljä paria. Tutuista majavanpesistä ainakin kolmessa elon merkkejä.


Isojuopa

Mennyt talvi on niittänyt ruovikoita vähän viime vuosia paremmin. Isojuovan pohjoisrannallakin on hyvin näkyvyyttä, samoin Puussan pohjoispuolella.


Jalohaikara

Pari jalohaikaraa näkyi harmaahaikaroiden joukossa. Ei mitään pesintään viittaavaa.


Karvianjuopa

Vedenkorkeus ja virtaus vielä riittävä. Parilla jumilla Karvianjuovasta läpi.


Liro

Juovan varrella parisenkymmentä liroa ja muutama suokukkoparvi.


Suuruskallio

Ensimmäistä kertaa kuluvana vuotena tuli käytyä Suuruskalliollakin, kun katseluvalo oli suosiollinen. Näkyvyys vielä kohtalainen, puissa vielä pienet lehdet.


Riutta ja häirityt pesät

Ennuste näytti käyneen toteen. Riutan pesät oli häiritty ja vain kahdessa, uloimmassa kärjessä, oli enää linnut paikalla.


Merimetsojen pesiä, Bookikari

Eteläreunan uusi kolonia sen sijaan saanut olla rauhassa. Parimäärä kasvanut viime kerrasta, osa lienee siirtynyt Riutan häirinnän vuoksi tänne.


Ja mihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu

Kokemäenjoen suisto, Pori, Finland, 12.5.2024
Weblokit
Copyright (c) 2024  Antti J. Lind