Merikatselua ja saaristoristeilyä, luoteissaaristo, Pori, 13.5.2024
Weblokit
Auringon noustessa Haminakarin rannassa. Keli melkolailla kesäisen oloinen: tyyntä, lämmintä ja riittävästi lämpöväreilyä. Hyönteisarmadat puuttuivat vielä. Kuivaa kuin erämaassa.

Aamusta muutama tunti merikatselua, jostä kiertämässä Iso-Enskerin lounais- ja länsireunaa. Loppuretken vietin kiertämällä saaria veneellä ja tarkistettua tuli Matinkari, Hylkiriutta, Kupeli ja Kaijakari. Aamupäivällä ihmettelinkin, mistä kuului kolinaa ja metallin kilahduksia. Syykin selvisi Kaijakarin suunnasta. Tyyni vesi toi ääntä useita kilometreja.

Aamumuutolla ei kauhiasti juhlittu. Jonkin verran pilkkasiipiä ja mustalintuja, pääosin pohjoiseen. Aamun vaihtuessa päivään, näkyi merellä myös jonkin verran kuikkien muuttoa, kuikka 232 ja kaakkuri 120. Muutoin ei sen isompia. Pienen koirashaahkaparven mukana vanha juhlapukuinen kyhmyhaahkakoiras pohjoiseen.

Pesimälinnusto pääosin jo reviireillään. Selkälokkeja Matinkarissa, Hylkiriutalla, Kupelissa ja Kaijakarissa. Kaijan pesinnät kyllä pahasti uhattuna. Karikukkoja ei vieläkään näkynyt. En myöskään löytänyt enää allihaahkoja. Yksinäinen riskiläpariskunta reviirillä. Pikkulintuja vain nimeksi.


Merimetsoja vedessä

Merimetsoparvi aamuappeella aamun pläkässä.


Haahkat

Haahkanaarat ovat suosittuja koirasenemmistön edessä. Ompahan ainakin varaa, mistä valita.


Keltaista jäkälää kivissä

Kun en näitä tunne ja ainoa keltainen jäkälä jonka olen kuullut, haavankeltajäkälä? Tänä vuonna näyttäisi olevan normaaia näkyvämpi. Jäkälä ei nyt ihan vuodessa levittäydy. Haminakarin länsirantaa.


Vanhoja selkälokkeja

Matinkarin selkälokkit pesäpaikallaan. Ohiajaessa ei värirenkaita tarttunut kennolle.


Normaali ja vaaleaselkäinen selkälokki

Hylkiriutalla näyttäisi olevan yksi vaaleaselkäinen selkälokki pariutunut normaalivärisen kanssa. Näistä lokeista oikein mitään tiedä...


Kaijakarin majakka ja huputustuyöt

Väylävirasto taitaa tehdä mitä haluaa? Ei ihan niitä parhaiten valittuja ajankohtia. Selkämeren suurin selkälokkiyhdyskunta muutamien kymmenien metrien päässä. Tai ainakin se oli suurin.


Ja mihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu

luoteissaaristo, Pori, Finland, 13.5.2024
Weblokit
Copyright (c) 2024  Antti J. Lind